Gutter på tur

Han burde nesten slippe inn publikum, sjefen for Sponsor Service, Terje Bogen, når han arrangerer sin årlige «oktoberfest» for forretningsforbindelser. Slik kunne flere få del i synet når guttene ankommer i lederhosen og tyrolerhatt med fjær, akkompagnert av hans eget tyrolerorkester.

Hvert år på torsdagen før femmila i Kollen skjer det. Da kommer Bogens forretningsforbindelser til fest med ompa-musikk, ompamat og ompaøl. Blant dem er kjøpmann Stein Erik Hagen, VG-disponent Aslak Ona, eksbokser Steffen Tangstad, advokat Gunnar Martin Kjenner og de to forgangne NRK-sjefene Tom Berntzen og Einar Førde. Særlig de to siste tror jeg er nette i korte lærbukser med smekke, seler og edelweissbroderier. For ikke å snakke om tyrolerhattene, der de sitter så kjekt på snei.

  • Først blant tilskuerne burde næringsminister Ansgar Gabrielsen stå. Han er møkklei av mannsdominansen i næringslivet. - Kvinnene har fått utdanning og erfaring, men ikke posisjonene, sa han til VG i går. Næringsministeren er i verste fall villig til å skrive om aksjeloven for å tvinge fram 40 prosent kvinner i styrene i børsnoterte selskaper. Etter å ha kastet et blikk på Bogens festdeltakere i lærbukser, kan han ikke være et øyeblikk i tvil, det er bare å finne fram skrivesakene.
  • - «Gutteklubben Grei» må gå i seg selv, svarer Gabrielsen på spørsmålet om hvorfor det er blitt slik at mennene har full kontroll over styrebordene her i landet. De utgjør 78,1 prosent. Dessverre, Gabrielsen, det er lite som tyder på at denne klubben er villig til å gå i seg selv. Tvert imot virker det som om guttekulturen i næringslivet blomstrer som aldri før.
  • Der «Gutteklubben Grei»-effekten slutter, begynner «Gutta på tur»-syndromet. Samme dag som Dagens Næringsliv fortjenstfullt ga oss en viss innsikt i ompafestlighetene hos Terje Bogen, kunne ei annen avis brette ut hvordan firmaet Off Pist lager gøyale fester for forretningslivets rike gutter. Noen arrangementer skjer i all diskresjon. Har man fløyet inn Kylie Minogue til en champagnemottakelse på en raftingflåte i Sjoa, så kan ikke gud og hvermann få vite om det. Men vi fikk høre om festen da aksjemekler Engebret O. Fekene feiret bursdag med 100 av sine beste guttevenner. På badestranda i St. Tropez lå det klart 100 badebukser med deltakernes navn påsydd, Erling Kagge, Einar Fr. Nagell-Eriksen, Ola Mæle.
  • Ansgar Gabrielsen, it's a dirty job, but someone's got to do it.