Guttetur i bokhylla

De har reist langt, høyt, kaldt og vått - hver for seg. Nå reiser Arne Hjeltnes, Arne Næss og Erling Kagge sammen - mot bokhyllene dine. Og feirer seg selv med guttetur til Stillehavet.

For 30 år siden seilte Thor Heyerdahl over Atlanterhavet i et julenek - kalt Ra-ekspedisjonen. Den gangen var TV-kjendisen Arne Hjeltnes bare en guttunge. Likevel er det nettopp Arne Hjeltnes som skriver Thor Heyerdahls nye dagbok fra ferden. 6. oktober kommer den nye utgaven av den gamle historien om «Thor Heyerdahl og papirbåten som forandret verden».

Språknekt

- Thor Heyerdahl forlangte at jeg droppet nynorsken og skrev på bokmål. Så lenge det var «hans» bok som skulle lages, føyde jeg meg, sier Nynorsk-Arne til Dagbladet.

Når Thor Heyerdahl en sjelden gang er i Norge, bor han på en knøttliten hybel i loftsetasjen på Kon-Tiki-museet i Oslo. Sju ganger i løpet av vinteren kom han ut av den vindusløse hybelen for å treffe Arne Hjeltnes i kafeen noen etasjer lenger ned. Slikt blir det bok av.

- Vi møttes bare 7- 8 timer, men var effektive. Dessuten fikk jeg tilgang til hele hans arkiv, sier Hjeltnes, som førstkommende søndag starter høstens «Gutta på tur»-serie på TV2 med eget reisebrev fra Brasil.

Hjeltnes er styreformann i polfarer Erling Kagges opprørerforlag, som på tre år har vokst seg ut av Rimi-hyllene. I fjor trillet 11,5 mill. inn i Kagge-kassa.

Suksess

Arne Næss utelukker at hans nye bok kan følge opp fjorårets fantastiske salgsuksess: «Livsfilosofi», som solgte i over 60000 eksemplarer.

- «Det lekende menneske» er en innføring i Spinozas filosofi. Den er like lettlest som fjorårets bok. Men det er helt utenkelig at denne skal selge like godt, sier Arne Næss muntert.

Næss, Hjeltnes og Kagge drar i desember på ekspedisjon til øyområdet Yap øst for Filippinene for å grave i gamle ruiner. Resultatet blir muligens både film og bok.

GODE VENNER: Arne Hjeltnes og Arne Næss (i midten) gir ut bøker på forlaget til Erling Kagge (t.v.), og i desember drar gutta på tur til et øyeområde øst for Filippinene.