Trump og militærparader

Guttungen i godtebutikken

Donald Trumps ønske om militærparader i Washington er så historieløst at det er til å grine av.

PÅ DEN RØDE PLASS: Men stridsvognene kom tilbake på Den røde plass i Moskva. Her fra 9. mai 2010. Foto: AP / NTB Scanpix
PÅ DEN RØDE PLASS: Men stridsvognene kom tilbake på Den røde plass i Moskva. Her fra 9. mai 2010. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Som en guttunge i en godtebutikk har Donald Trump oppdaget noe nytt. Militærparader fascinerer åpenbart USAs president. Den aller fremste blant posører vil ha enda en scene.

Det var Washington Post som tirsdag først meldte at Trump i slutten av januar ga sine militære ledere beskjed om å organisere en militærparade i Washington. Det er noe veldig historieløst over dette utspillet til Trump. Militærparader kjennetegner først og fremst totalitære og autoritære regimer, regimer som USA har tradisjon for å ha ideologisk distanse til. Demokratiske ledere i Washington fordømmer Trumps ønske om militærparader.

Den amerikanske nasjonaldagen, 4. juli, er en dag med sivil feiring. Den likner litt på norsk 17. mai i sitt uttrykk, med barn og fantasifulle påfunn i opptogene. USA har tradisjon for militærparader etter kriger, den siste var etter seieren i den første golfkrigen i 1991, under president George Bush senior. Trump skal ha fått ideen da han i sommer var i Paris på den franske nasjonaldagen, og så den tradisjonelle militærparaden på Champs-Élysées.

Men bortsett fra den franske tradisjonen med militærparade på nasjonaldagen, er militærparader noe som forbindes med at totalitære og autoritære regimer feirer sin fortreffelighet, og viser sin egen befolkning og mulige fiender hvor sterk og farlig herskeren er. Paradene er militarisme til skrekk og advarsel, både hjemme og ute. De har sin plass i militariserte - og ikke i sivile - samfunn.

Militærparadenes hjemland i moderne tid er Sovjetunionen. De kommunistiske diktaturene Kina og Nord-Korea er de som mest entusiastisk har kopiert de sovjetiske militærparadene. Alle militærparaders mor var 24. juni 1945, på Den røde plass i Moskva. Det var feiringen av seieren over Hitler-Tyskland 9. mai tidligere på året. Paraden ble ledet av marskalk Georgiij Zjukov, mannen som inntok Berlin. Han hadde kommandoen fra sin hvite hest, mens Stalin sammen med politbyrået sto på Lenin-mausoleet og så at den ene fanen etter den andre, av erobrede tyske krigsfaner, ble kastet ned foran mausoleet. Fanene ble kastet som om de var offergaver til det aller helligste i Sovjetunionen, statens grunnlegger, Lenin, inne i mausoleet, og hans arving, Stalin, tronende oppå mausoleet. Paraden var en mental utløsning etter en krig som hadde kostet rundt 20 millioner sovjetborgere livet.

Men etter hvert som Den kalde krigen utviklet seg, ble militærparadene på Den røde plass rituelle utstillingsvinduer av militær makt. Hver 9. mai og 8. november, markeringen av kommunistenes maktovertakelse i 1917, ble det rullet soldater og krigsmateriell over plassen, mens politbyrået sto og så på. Det gjorde også utenlandske militærattacheer, diplomater og journalister, som sloss om å få plass på tribunene med siden av Lenin-mausoleet. De diskuterte hva som kunne være nye våpentyper, som ble vist fram. Militærparadene på Den røde plass var nyheter, men de var først og fremst fleksing av nasjonale og militære muskler.

I Kina og Nord-Korea kopierte man tradisjonen fra den kommunistiske storebror, Sovjetunionen. Også i andre kommunistiske land i Asia og i Afrika begynte man å arrangere militærparader. Og mens militærparadene forsvant i Russland etter kommunismens fall i 1992, så fortsatte de i Beijing og Pyongyang. I mange år var de årlige markeringene sivile i det gjenoppståtte Russland. Det var feiring av veteraner, og minner om de vanvittige oppofrelsene Russland gjorde for både seg selv og for Europa under 2. verdenskrig.

Men særlig etter at Vladimir Putin kom tilbake som president i 2012, var det igjen store militære innslag i paradene på Den røde plass. I 2014, året da Russland annekterte Krim, var militærparaden på Den røde plass den største siden kommunisttida. Det militære innslaget var også stort i 2015, under 70-års feiringen av seieren over Hitler.

Militærparader i moderne tid er noe som knyttes til diktatorer og autoritære ledere. Noe USAs 45. president ganske åpenbart fascineres av.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.