Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Leif GW Persson analyseres i ny bok

- GW Persson kan si hva som helst og bli trodd

Svensk forfatter vil finne ut av fenomenet Leif GW Persson, og mener han er mannen ingen tør motsi.

IKONET: I boka «Fenomenet G W», vil forfatteren LArs Ragnar Forssberg prøve å finne ut hvorfor G W Persson er har fått den posisjonen han har i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKONET: I boka «Fenomenet G W», vil forfatteren LArs Ragnar Forssberg prøve å finne ut hvorfor G W Persson er har fått den posisjonen han har i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Krimbøkene hans har hundretusener av lesere verden over. TV-serien «Veckans brott» trekker en halv million svenske og en mengde norske tv-seere til skjermen hver uke der de vil se professor Leif GW Persson servere krimgåter med mulig løsning.

- Han er blitt et ikon. Ingen har vært en så en folkelig populær forfatter siden Astrid Lindgren, sier forfatteren Lars Ragnar Forssberg til Dagens Nyheter.

I går kom boka hans «Fenomenet G W» ut i Sverige. Her prøver Forssberg å forstå ikke bare mennesket GW, men også hvordan han er blitt dette ikonet som sitter inne med så mange svar på så mange spørsmål.

Hvordan ble det sånn? Undrer Forssberg. Og undersøker i boka også hvilket forhold GW Persson har til status og penger.

En million i uka

Leif GW Persson er professor i kriminologi og Sveriges mestselgende krimforfatter.

I et intervju i Dagbladet tidligere i høst kunne han fortelle:

- Jeg tjener en million i uka.

Og la til.

- Jeg har solgt sju millioner bøker i Sverige, hvor mange millioner jeg har solgt i utlandet, vet jeg ikke. Det er sikkert noen.

Forteller sin egen historie

Lars Ragnar Forssberg fortalte til Dagens Nyheter at han en kveld satt og så på «Veckans brott», da det slo ham: Hvorfor skriver ingen om Leif?

Og dermed bestemte han seg for å gjøre det selv.

- Det er ekstra interessant at han eier privilegiet å selv fortelle sin historie, sier Forssberg og mener at Persson også er ekstremt uforsiktig, at mye av det han sier i «Veckans brott» er direkte feil.

- Han er jo aldri redd for å prate om sin egen skrøpelighet. Om sin fedme, om alle de 80 medisiner han spiser i uka. Det tror jeg appellerer til vår medlidenhet, sier Forssberg til Aftonbladet.

Drikker for å koble av

Leif GW Persson har bydd på seg selv og sine ikke fullt så positive sider flere ganger.

Han har snakket om sitt forhold til alkohol, og hvordan det spiller sammen med alle ideene han har til enhver tid. Han vet ikke hva idétørke er. Idet han er ferdig med en roman, begynner ideene å romstere og fyller hodet med kaos. Det er da han drikker.

- Jeg bruker alkohol for å koble av. Og en og annen tablett, men jeg kan ikke jobbe når jeg er påvirket. Derfor slutter jeg å drikke på nyttårsaften, skriver hele våren, og begynner å drikke igjen når sommeren kommer. Da har jeg en masse jævla ideer i hodet som jeg ikke blir kvitt. En gang var jeg nykter i halvannet år, men da var jeg klar for mentalsykehuset. Da var det altfor mange tanker i hodet mitt og jeg klarte knapt å sortere, sa han til Dagbladet i september.

KAOS I HODET: - Jeg drikker for å koble av, sier Leif GW Persson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAOS I HODET: - Jeg drikker for å koble av, sier Leif GW Persson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Redde for ham

Mens Lars Ragnar Forssberg skrev boka, hadde han kontakt med flere av Perssons kolleger og venner, mange av dem ville ikke snakke med ham.

- Åpenbart er mange redde for å fornærme ham. De vil beholde et godt vennskap, og da prater man ikke med den som skal skrive bok om ham, sier Forssberg.

Og hva Leif GW Persson selv sier om boka «Fenomenet G W»:

- Jeg pleier ikke å lese bøker om meg selv. Dessverre har jeg ingenting å si. Jeg har ikke lest hans bok.

Skriver han i en mail til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!