Svenska Akademien:

GW Persson om Akademien-bråket: - Som en voksen-barnehage

Forfatteren langer blant annet ut mot direktør Anders Olsson: - Han har vel omtrent like mye ryggrad som en vanlig østers.

BRÅK: Den kjente forfatteren Leif GW Persson langer ut mot Svenska Akademien, som blant annet deler ut Nobels litteraturpris. Han synes ikke at de har håndtert konflikten «i det hele tatt». FOTO: Anita Arntzen / Dagbladet
BRÅK: Den kjente forfatteren Leif GW Persson langer ut mot Svenska Akademien, som blant annet deler ut Nobels litteraturpris. Han synes ikke at de har håndtert konflikten «i det hele tatt». FOTO: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den kjente svenske kriminologen og forfatteren, Leif GW Persson, går hardt ut mot Svenska Akademien, etter at bråket i institusjonen bare har eskalert. Svenska Akademien deler blant annet ut Nobels litteraturpris.

I forrige uke sa Persson at dattera hans, Malin Persson Giolito, ville ha passet perfekt som ordensmann i Svenska Akademien, og at hun skulle ha fått orden på sakene.

Nå langer han ut mot både direktør Anders Olsson, og flere av de andre medlemmene i Akademien, som han mener «ikke har håndtert krisen i det hele tatt» og «mislyktes totalt», skriver Aftonbladet.

- En jævlig merkelig forsamling

Bakgrunnen for krisen er at ektemannen til tidligere Akademien-medlem Katarina Frostenson i høst ble anklaget for seksuell trakassering og for å ha lekket navn på prisvinnende forfattere før offentliggjøring.

Forrige uke trakk tre styremedlemmer seg i protest som følge av at Frostenson ikke mistet vervet sitt. I går kom nyheten om at også den faste sekretæren Sara Danius og Katarina Frostenson forlater Akademien.

- For å fatte viktige beslutninger må de være minst tolv, og det er de jo ikke lengre. Man kan ikke ta avgjørelser om eventuelle regler skal endres, eller om folk skal velges inn eller ut. Men det virker som man ikke bryr seg. Det er en jævlig merkelig forsamling. Det er som en voksen-barnehage, sier han til Aftonbladet.

Langer ut

GW Persson mener det er beklagelig at Sara Danius trakk seg som fast sekretær, men flere av de andre medlemmene som fortsatt er igjen, har han lite til overs for.

Han mener ytterst få av dem kan skrive, og at «Göran Malmqvist og Sture Allén har jo aldri avstedkommet en begripelig historie i hele sine liv».

- De må sitte der av grunner jeg ikke riktig forstår. Og Horace Engdahl, ja det er den mest pretensiøse kåsøren som svensk kulturliv noensinne har beskuet. Men at han skulle gjort et betydelig bidrag til vår litteratur, det har jeg veldig vanskelig for å synes faktisk, sier forfatteren.

- Ryggrad som en østers

Direktør Anders Olsson, som tar over midlertidig etter sekretær Sara Danius, har han også liten tiltro til.

- Han har vel omtrent like mye ryggrad som en vanlig østers, så det blir sikkert utmerket. Ja, det er virkelig en lederjobb i en vanskelig situasjon, sier Persson.

Han ser ikke bort fra at flere av medlemmene som fortsatt er igjen også vil forlate jobbene sine framover.

I et intervju med P1 Morgon, fredag morgen, sier Anders Olsson at han vil at Danius skal komme tilbake.

- Jeg håper virkelig at hun kommer tilbake og ikke forlate sin stol som hun sa i går. Vi skal forsøke å overtale henne til å gjøre det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer