Svenska Akademien:

GW Persson om Akademien-bråket: - Som en voksen-barnehage

Forfatteren langer blant annet ut mot direktør Anders Olsson: - Han har vel omtrent like mye ryggrad som en vanlig østers.

BRÅK: Den kjente forfatteren Leif GW Persson langer ut mot Svenska Akademien, som blant annet deler ut Nobels litteraturpris. Han synes ikke at de har håndtert konflikten «i det hele tatt». FOTO: Anita Arntzen / Dagbladet
BRÅK: Den kjente forfatteren Leif GW Persson langer ut mot Svenska Akademien, som blant annet deler ut Nobels litteraturpris. Han synes ikke at de har håndtert konflikten «i det hele tatt». FOTO: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den kjente svenske kriminologen og forfatteren, Leif GW Persson, går hardt ut mot Svenska Akademien, etter at bråket i institusjonen bare har eskalert. Svenska Akademien deler blant annet ut Nobels litteraturpris.

I forrige uke sa Persson at dattera hans, Malin Persson Giolito, ville ha passet perfekt som ordensmann i Svenska Akademien, og at hun skulle ha fått orden på sakene.

Nå langer han ut mot både direktør Anders Olsson, og flere av de andre medlemmene i Akademien, som han mener «ikke har håndtert krisen i det hele tatt» og «mislyktes totalt», skriver Aftonbladet.

- En jævlig merkelig forsamling

Bakgrunnen for krisen er at ektemannen til tidligere Akademien-medlem Katarina Frostenson i høst ble anklaget for seksuell trakassering og for å ha lekket navn på prisvinnende forfattere før offentliggjøring.

Forrige uke trakk tre styremedlemmer seg i protest som følge av at Frostenson ikke mistet vervet sitt. I går kom nyheten om at også den faste sekretæren Sara Danius og Katarina Frostenson forlater Akademien.

- For å fatte viktige beslutninger må de være minst tolv, og det er de jo ikke lengre. Man kan ikke ta avgjørelser om eventuelle regler skal endres, eller om folk skal velges inn eller ut. Men det virker som man ikke bryr seg. Det er en jævlig merkelig forsamling. Det er som en voksen-barnehage, sier han til Aftonbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer