Gyldendal får forfatter-kjeft

Gyldendal, Aschehoug og Cappelen blir slaktet av sine egne forfattere i en stor undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forfatter Tove Nilsen er én av dem som deltok i undersøkelsen hvor temaet er forholdet mellom forlag og forfatter. Undersøkelsen er bestilt av Den Norske Forfatterforeningen og skal presenteres på foreningens årsmøte i helga.

Første store forfatterundersøkelsen

302 av 516 medlemmer i Den norske forfatterforening har gitt ut minst én bok de siste fem årene. Det er disse som ble invitert til å delta i undersøkelsen.

73 prosent av de inviterte svarte på undersøkelsen (220 personer).

Intervjuene er gjort høsten 2005 og i januar 2006.

Resultatene ble presentert på Forfatterforeningens årsmøte helga som var.

-  Jeg forstår godt at forfattere er misfornøyde med de store forlagene. Selv byttet jeg fra store Cappelen til lille Oktober på 80-tallet. Det var et helt bevisst valg, sier Tove Nilsen.

Hun understreker at hun ikke var misfornøyd med Cappelen, men ønsket seg til et mindre miljø.

Strykkarakter

De 220 forfatterne som er intervjuet, har utgitt minst én bok de siste fem åra. Resultatene viser stor misnøye.

Verst står det til hos Gyldendal, ifølge undersøkelsen. Over halvparten av forlagets egne forfatterne er misfornøyde. Hele 26 prosent av Gyldendal-forfatterne gir forlaget strykkarakteren «Lite godt».

Heller ikke Aschehoug, Cappelen og Samlaget kommer godt ut av undersøkelsen. Også der er over halvparten av forfatterne klart misfornøyde med forlagets arbeid, men færre gir strykkarakter.

Oktober får skryt

HARDERE BRANSJE:-  Forfatterne er frustrerte med god grunn, sier forfatter Tove Nilsen. Foto: JON TERJE H. HANSSEN
HARDERE BRANSJE:- Forfatterne er frustrerte med god grunn, sier forfatter Tove Nilsen. Foto: JON TERJE H. HANSSEN Vis mer

Det er første gang forholdet mellom forlag og forfatter blir kartlagt. De små forlagene er vinnerne, ifølge undersøkelsen. Tre av fire forfattere hos Oktober er fornøyde.

-  Jeg vet at forfatterne i Oktober publiserer under forhold andre forfattere bare kan drømme om, sier Tove Nilsen.

Undersøkelsen viser at Oktober er i særklasse på tilbakemelding på manus. Nesten 90 prosent får tilbakemelding før det har gått to uker.

A- og B-lag

Også når det gjelder boklansering er forfatterne hos Oktober mest fornøyde, der over halvparten sier de er tilfredse med forlagets håndtering av lanseringen. Til sammenlikning er bare 20 prosent av forfatterne hos Gyldendal, Aschehoug og Cappelen fornøyde.

Det er verdt å merke seg at misnøyen over forlagets lanseringsinnsats blir mindre jo flere bøker forfatteren selger. Hele 60 prosent av forfatterne er enige i påstanden om at forlaget deler forfatterne inn i A- og B-lag.

Alt tyder på at misfornøyde forfattere ikke sitter på gjerdet. Nesten 70 prosent av forfatterne har byttet forlag minst én gang. Mannlige forfattere bytter oftere forlag enn sine kvinnelige kolleger. Nesten halvparten av dem som har byttet forlag, begrunner avgjørelsen med negative forhold ved forlaget. Mest utbredt er kritikk mot det redaksjonelle oppfølgingsarbeidet.

Forskudd

Dobbelt så mange mannlige som kvinnelige forfattere får utbetalt forskudd før bokutgivelsen, ifølge undersøkelsen.

Denne fordelen har mindre enn hver sjette kvinnelige forfatter. Cappelen utbetaler forskudd hyppigere enn andre forlag. 

Mer enn 40 prosent av forfatterne ved Cappelen oppgir at utbetaling skjer før utgivelse, mens det ved Samlaget bare er fem prosent som oppnår dette. Abonnér gratis på ukebrev:

Navn:
E-post:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer