Gyldendal får Hamsuns psykoanalyse

GRIMSTAD: Ingar Sletten Kolloen får tilgang til psykoanalysen alene i sitt arbeid med Hamsun-biografien. Nasjonalbiblioteket har bøyd av for press fra Gyldendal og dropper utgivelsesplanene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gyldendal betaler den omfattende dekodingen av materialet, og ønsker derfor ikke at Nasjonalbiblioteket skal komme dem i forkjøpet. Sletten Kolloens omfattende Hamsun-biografi skal etter planen komme ut neste år.

Protesterte

Sletten Kolloen vil ikke kommentere statusen for arbeidet med psykoanalysen, men tar likevel noe av æren for at bibliotekets utgaveprosjekt har strandet:

- Jeg er imot at Hamsuns legejournal publiseres direkte. Jeg har protestert kraftig mot dette både i offentligheten og i samtaler med representanter for Nasjonalbiblioteket, sier forfatteren, som befinner seg på Hamsundagene i Grimstad.

Psykoanalysen består av Knut Hamsuns usensurerte tanker og drømmer fortalt til lege Johannes Irgens Strømme i årene 1926 og 1927. Legejournalen er på over 300 sider, og stenografert i systemet Gabelsberg. Denne skriften er uleselig for dagens forskere. Arbeidet med dekodingen vil ta tid og blir kostnadskrevende fordi svært få behersker metoden.

Etisk assistanse

- Er det ikke like uetisk av deg å bruke dette materialet som det ville være av Nasjonalbiblioteket?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer