NYTT OPPLAG:  Biografien om dronning Sonja går ut av butikkhyllene i rasende fart, og forlaget har derfor trykket opp 15 000 nye eksemplarer. Foto: Gyldendal
NYTT OPPLAG: Biografien om dronning Sonja går ut av butikkhyllene i rasende fart, og forlaget har derfor trykket opp 15 000 nye eksemplarer. Foto: GyldendalVis mer

Gyldendal har aldri omsatt for mer enn i år

Biografien om dronning Sonja har bidratt til salgssuksess for forlaget.

(Dagbladet): - Vi har bestemt oss for å trykke opp flere eksemplarer av «Dronningen», og totalopplaget er nå på 80 000. Det er et veldig høyt tall. Dette er en av årets mestselgende sakprosabøker, sier salgssjef i Gyldendal, Astrid Dalaker, til Dagbladet.

10. oktober kom biografien om dronning Sonja, som forfatter Ingar Sletten Kolloen har jobbet med i fire år.

Boka ble massivt omtalt da den ble lansert, og har ligget på bestselgerlista for generell litteratur i hele åtte uker. Fortsatt ligger den på førsteplass, som den mest solgte.

- Kongehuset står sterkt, dronningen er ei populær dame, og Kolloen er en velkjent forfatter. Vi hadde forventet at den skulle gå bra, men dette overgår forventningene våre, sier Dalaker.

- Rekordår Det forrige opplaget var på 65 000, og Gyldendal øker nå med 15 000 eksemplarer.

- Jeg tror vi får solgt disse før jul. Dette er den boka som går fortest ut hos oss, og det er veldig hyggelig, sier Dalaker.

Gyldendal har vært godt representert på bestselgerlista i høst. Sammen med Sonja-biografien, har Joralf «Snåsamannen» Gjerstads bok «De gode gjerninger» ligget på bestselgerlista for generell litteratur i hele seks uker. I tillegg ligger alle de tre bøkene i «Fifty Shades of grey»-serien inne på bestselgerlista for skjønnlitteratur. De erotiske romanene har nå et totalopplag på hele i 410 000 eksemplarer bare i Norge. 

- Vi har aldri omsatt for så mye. Dette er et rekordår for oss. Sammenlikner man titlene på bestselgerlista, ligger vi langt foran de andre forlagene, sier Dalaker.

- Rart «Dronningen» er ikke kjøpt av Kulturrådets innkjøpsordning til norske bibliotek, fordi de har vurdert den til å være av for lav kvalitet. Dagbladet skrev i går at det er stor rift om den på norske bibliotek, og at Deichmanske har ei venteliste på 133 personer.

Om alle bruker hele sin utlånstid, tilsvarer det 38 ukers ventetid.

Kulturrådet begrunner ikke innkjøpene, men utvalgsleder Dag Gjestland sa til Dagbladet i går at i retningslinjene står det at bøkene skal være av «språklig innholdmessig kvalitet, og rette seg mot et allment publikum».

- Når de skal rette seg mot et allment publikum, syns jeg det er merkelig at salgstallene ikke teller. Jeg syns det er rart at Kulturrådet ikke kan gå ut med vurderingskriteriene, og undrer meg over at de ikke er enig med landets anmeldere og bokkjøpere, sier Dalaker.