Gyldendal og Cappelen tar selvkritikk

Gyldendal og Cappelen legger seg flate etter massiv kritikk fra egne forfattere. Krimforfatter Kjell Ola Dahl mener markedskreftene er i ferd med å ta kvelertak på en litterære ånden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Misnøyen ble avslørt i en stor undersøkelse som Dagbladet omtalte i går, der Gyldendal, Aschehoug og Cappelen blir slaktet av sine egne forfattere.

– At Gyldendal har misfornøyde forfattere, har vært en snakkis på byen. Det er riktig og viktig at disse opplysningene bæres bort fra bardisken og inn på forlagskontorene. Gyldendal er et stort forlag, og må kreve at forfatterne der skal være fornøyde, sier leder Jørgen Gunnerud i Gyldendalkonsernets forfatterklubb.

Han er selv forfatter hos Kolon Forlag som eies av Gyldendal.

Legger seg flat

Forlagsdirektør Einar Ibenholt i Gyldendal legger seg flat.

– Å få tyn av sine egne er ikke moro. Vi tar dette svært alvorlig. Jeg er veldig glad for at denne undersøkelsen er gjort, sier Ibenholt.

Gyldendal er verst i klassen, ifølge undersøkelsen. Ibenholt tror det skyldes størrelsen på forlaget.

– Det er en utfordring å drive Norges største forlag slik at alle

OVERRASKET: Forlagsdirektør Einar Ibenholt i Gyldendal er overrasket over de negative resultatene i den nye forfatterundersøkelsen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
OVERRASKET: Forlagsdirektør Einar Ibenholt i Gyldendal er overrasket over de negative resultatene i den nye forfatterundersøkelsen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

blir lykkelige, sier han.

60 prosent av forfatterne føler seg inndelt i A- og B-lag. Men Gyldendal hevder de ikke driver med forskjellsbehandling.

– Vi har 100 aktive forfattere. De representerer ulike personligheter og ulike litterære prosjekter. Det blir umulig for oss å behandle alle likt, men jeg synes det er bekymringsfullt å høre at det oppfattes som laginndeling. Vi refuserer heller de forfatterne vi ikke kan behandle ordentlig, snarere enn å gjøre en dårlig jobb for dem, sier forlagsdirektøren.

Ny undersøkelse

Han vil ikke gå med på at forlaget gir ut for mange bøker.

– Vi gir ut de bøkene vi har lyst å gi ut og som vi anser som gode nok, sier han. Ibenholt har allerede lagt planer for hvordan gjøre misfornøyde forfattere fornøyde.

– I neste uke har vi avtalt et møte med forfatterklubben i Gyldendal hvor undersøkelsen blir tema. Dessuten har vi planer om å gjennomføre vår egen forfatterundersøkelse til høsten. Dette skal vi finne ut av, sier Ibenholt.

Også forlagsdirektør Anders Heger i Cappelen legger seg flat.

– Vi er nødt til å ta oss sammen. Dette skal vi ta opp med forfatterne enkeltvis og som gruppe, sier han.

– Må gå galt

Krimforfatter Kjell Ola Dahl mener det hersker en desperasjon i bransjen.

– Jeg regner med at det kommer til å skje noe. Slik kan det ikke fortsette, sier Dahl.

Han er én av dem som deltok i den store forfatterundersøkelsen. Dahl ga ut ti bøker på Gyldendal, før han gikk over til Kagge Forlag i fjor.

– Jeg trives mye bedre på et lite forlag. I Kagge har jeg god kontakt med alle ledd, sier Dahl. Han er ikke overrasket over kritikken som nå rettes mot hans gamle forlegger.

– Mange utgivelser burde aldri sett dagens lys. Det er for lett å gi ut bøker. Hovedproblemet til Gyldendal er at forlaget er dårlig organisert. Én salgsavdeling tar hånd om hele konsernet. Det er nødt til å gå galt med mange titler. De blir stuet bort, sier Dahl.

Han er på linje med leder i Forfatterforeningen, Anne Oterholm, som synes det er vanskelig å forstå at forlagene utgir bøker de ikke har tenkt å gjøre noe med.

Innkjøpsordningen bidrar til å gjøre veien til utgivelse mindre risikofylt for de norske forlagene. Men det er ikke nok, mener Oterholm.

- Å gi ut bøker for innkjøpsordningen er ikke bra, forfatterne er ikke fornøyd med det, sa Oterholm til Dagbladet.no tirsdag.

– Lett å sutre

Også hos Aschehoug er over halvparten av forfatterne misfornøyde med forlagets arbeid.

Men det skremmer ikke forlagsdirektør Kari Spjeldnæs. Hun vil heller snu problemstillingen på hodet.

– Jeg synes det er veldig positivt at nesten halvparten av forfatterne våre er fornøyde med oss, sier hun.

Spjeldnæs synes undersøkelsen er et godt innspill til forbedring, men ønsker ikke å sette i gang konkrete tiltak slik Gyldendal signaliserer. Leder Anne Oterholm i Den norske forfatterforeningen er glad for at forlagene virker samarbeidsvillige. Hun bestilte den store medlemsundersøkelsen.

– Det er lett å synse og sutre. Vi bestemte oss for å systematisere synsingen i en undersøkelse. Med store endringer i bokbransjen var dette riktig tidspunkt, sier Oterholm, som mener den største misnøyen er knyttet til usikkerhet rundt lansering og salg.

Jørgen Gunnerud, leder av forfatterklubben i Gyldendal-konsernet, forstår at noen forfattere synes det er vanskelig å bli nedprioritert.

– Det er forskjell på Jørgen Gunnerud og Ari Behn. Jeg aksepterer at det er slik, men det er ikke sikkert alle forfattere gjør det. Det er ikke bare forlagene om må ta skylden for forskjellsbehandlingen. Også presse og bokhandel er viktige aktører, sier Gunnerud.

Les også:

- DÅRLIG ORGANISERT: Forfatter Kjell Ola Dahl hevder at Gyldendal er dårlig organisert, og mener mange utgivelser aldri burde sett dagens lys.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer