Gyldendal valgte Unn

Gyldendal har ansatt Unn Falkeid i den viktige stillingen som redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur.

Falkeid ny redaksjonssjef i Gyldendal

- Mitt høyeste ønske i denne jobben er å skape et godt miljø, slik at Gyldendal-forfatterne føler at de kommer «hjem» til forlaget. Samtidig skal de unge, søkende stemmene føle at dørene står åpne også for dem, sier Unn Falkeid på optimistisk, godt avslepet haugesundsk.

Prestisjestilling

Ordene vil bli lagt merke til i det skrivende Norge, for i går ble den 33 år gamle doktorgradsstipendiaten (italiensk litteratur) ansatt i landets mest prestisjefylte litterære stilling: redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur hos Gyldendal.

1. januar 2001 overtar hun etter Irene Engelstad, og føyer seg dermed inn i en navnerekke som begynner med Harald Grieg og i tillegg inkluderer Brikt Jensen og Sigmund Hoftun.

- Visst er det litt overveldende, medgir Falk-eid, som kjenner Gyldendal godt etter tre år som redaktør på huset og som dessuten står bak forlagets Ariadne-serie.

Elegant avslår hun å uttale seg om faste bokpriser og forlagseide bokhandler, men er desto mer klar på sitt forlagsmessige credo:

- Uansett hvor viktig marked, inntjening og økonomi er, må vi aldri glemme at forfatterne og kontakten mellom forfatter og redaktør er det sentrale i forleggeriet. Å utvikle dette, pluss finne fram til nye stemmer med kimen til store forfatterskap i seg og gi dem rom, blir viktige oppgaver for meg.

Dikterdatter

- Du er datter av dikteren Kolbein Falkeid. Blir du din fars forlegger?

- Nei, han er trofast Cappelen-forfatter, smiler Unn Falkeid, og skynder seg tilbake til forlagshuset, der hun allerede er i gang med å intervjue søkere til redaktørstillinger.

VED BRONSEDØRA: Unn Falkeid ved Gyldendals legendariske bronsedør. Fra nyttår overtar hun som sjef for den norske skjønnlitteraturen.