Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gyldendal ville stoppe Ringdal

Gyldendal jobbet i forrige uke iherdig med å stoppe forfatter Nils Johan Ringdal da han solgte et utdrag av «Nationaltheatrets historie» til VG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omstridt teaterhistorie endelig ute

Dette får Dagbladet bekreftet av forlagets informasjonssjef Mette Tharaldsen. Den omstridte boka ble presentert i går formiddag, etter at de store avisenes anmeldere samme morgen hadde gitt det 680 sider store verket en negativ velkomst. Det har stormet om boka i tre år allerede, og uværet nådde orkans styrke forrige uke.

Sist tirsdag fikk nemlig Gyldendal nyss om at Nils Johan Ringdal var villig til å selge et større utdrag av boka til Verdens Gang, uten forlagets tillatelse.

De forsøkte å stanse planene, men lyktes ikke og artikkelen sto på trykk søndag.

Gyldendal bekrefter at de søndag ettermiddag søkte juridisk bistand for å avklare hvorvidt dette skulle forfølges rettslig. Ifølge norsk lov er det ikke tillatt å gjengi tekst andre har skrevet uten avtale med både forfatter og forlag.

Men hva skjer når en forfatter gir tillatelse og forlaget er imot?

Bekrefter

Informasjonssjef Mette Tharaldsen ønsket i går ikke å svare på hvorfor Gyldendal la bort planene om rettslig forfølging. Det har vært hektisk møtevirksomhet mellom forlaget og Ringdal, der de har kommet til enighet omkring videre framgangsmåte for promotering av boka. På pressekonferansen i går var all uenighet mellom forlaget og Ringdal feiet under Nationaltheatrets persiske teppe.

Forlagsdirektør Geir Mork talte om ytringsfrihet under pressekonferansen. Men straks etter nektet han å svare på spørsmål om bakgrunnen for stridighetene mellom forlag og forfatter.

Etter det Dagbladet erfarer fikk Nils Johan Ringdal 10000 kroner i honorar fra VG for utdraget sist søndag. Ringdal har langt på vei bekrefter dette.

- Pengene er ikke kommet ennå.

- Så det er snakk om 10000?

- Det er ikke forhandlet ferdig.

Avdelingsleder Catharina Jacobsen i VG bekrefter at Ringdal har mottatt honorar for utdraget.

- Han fikk honorar på vanlig nivå.

- Hvordan stemte dette overens med åndsverkslovens bestemmelser om at dere trenger godkjenning fra

både forlag og forfatter?

- Vi forholdt oss til Nils Johan Ringdal. Hvordan han og Gyldendal forholder seg til hverandre er ikke vår sak.

Utenom kjørereglene


Gyldendal-direktør Bjarne Buset ønsker å tone ned hele saken.

- Dette er vel en sak som er utenfor kjørereglene. Men vi har diskutert saken med Ringdal internt og anser oss ferdige med saken. Den er for liten til å forfølge rettslig, sier Buset.

Nils Johan Ringdal er uansett ferdig med Gyldendal for en stund. I november lanserer han en ny bok, «Norske ikoner» på Cappelen. Der tar han for seg historiske nordmenn gjennom 1000 år.