Gyldendalprisen til Jon Fosse

Forfatteren Jon Fosse er særlig kjent som dramatiker, og stakk i formiddag av med Gyldendal-prisen. Forlagets vårliste er i år sterkest på norsk og oversatt skjønnlitteratur og klassikere.

Fosse har også skrevet romaner, lyrikk og barnebøker. Professor Otto Hageberg delte ut Gyldendal-prisen på 250 000 kroner. Prisen skal gå til et særlig betydningsfullt forfatterskap.

Skummel interiørdesign

Torgrim Eggens nye roman «Pynt» ble beskrevet av forfatteren selv som «en psykologisk thriller om interiørdesign». Det knyttes også store forventninger til Pål Gerhard Olsen, som forlater krimsjangeren med «Fredstid», en kjærlighetshistorie fra Alpenes fot i årene 1938-40. Kvinnen bak Bladkompani-seriene «Raija» og «Rosa», Bente Pedersen, kommer med roman om Gressbakken-kulturen ved Varangerfjorden rundt 200 f.Kr. Andre norske utgivelser i vår kommer fra Sverre Henmo, Cecilie Enger og Øyvind Hånes.

Tor Ulvens samlede dikt inneholder en rekke upubliserte dikt i tillegg til alle hans fem diktsamlinger. Tor Ulven døde i 1995, bare 42 år gammel. Et fyldig utvalg av Jan Erik Volds dikt finner vi også på vårlista, 777 i tallet. Arnold Eidslott kommer også med ny samling.

Bjørnson og 100-årsjubileer

Bjørnstjerne Bjørnsons bondefortelleringer kjenner de fleste. Nå kommer Bjørnsons samlede fortellinger. I tillegg valgte den avdøde dikteren Rolf Jacobsen ut 95 av Bjørnsons dikt til jubileet i 1982. Disse blir utgitt med forord av Jacobsen.

I år er det 100 år siden journalisten, lyrikeren og romanforfatteren Gunnar Larsen ble født. Jan Erik Vold har samlet hans dikt i «En avismanns samlede poesi». Det er også 100-årsjubileum for Sigbjørn Obstfelders død, og Professor Einar Lundeby har kledd Asbjørnsen og Moes eventyr i en konservativ og samtidig mer muntlig språkdrakt.

Mer spenning i Skåne

Førstebetjent Kurt Wallander er etterhvert blitt noe av en kultfigur. Nå kommer Henning Mankells nest siste kriminalroman om politihelten. Mankell kommer sannsynligvis til Norge i mars eller april, og Dagbladet :litteratur vil gjøre hva vi kan for å få til nettmøte med forfatteren. Andre forfattere med ny krim til påske er Pernille Rygg, Kjell Ola Dahl, Patricia Cornwell,Minette Walters, den britisk-polske debutanten Danuta Reah og Henry Porter.

Balkan-noveller og 1663-«krim»

«Mara og Dann» er en eventyrlig reiseberetning fra Doris Lessing. En annen spennende romannyhet er «Et skilt ved korsveien», som er blitt sammenliknet med Ubmerto Ecos «Rosens navn». Forfatteren, Iain Pears, har skrevet en intrikat kriminalroman som finner sted i Oxford i 1663.

Aleksander Hemon var det store samtaleemnet på bokmessa i Frankfurt i fjor. Hemon er serber, og gir i novellesamlingen «Hvor er Bruno?» et annet perspektiv på det turbulente Balkan vi kjenner fra nyhetene. Hanan al-Shaykhs «Jeg feier solen av hustakene» er en av titlene i den nye serien Marg, med redaktør Jannecken Øverland som redaktør. al-Shaykhs bok tar for seg skjæringspunktet mellom arabisk og vestlig kultur.

Ellers kommer Ingo Schultzes «Simple Storys». Schultze er av nobelprisvinner Günther Grass utropt til «den nye tyske episke historiefortelleren».

Monografiserien Ariadne har to nye titler i vår, med Ludwig Wittgenstein og Michel de Montaigne som hovedpersoner. Kjartan Fløgstad erklærer sin kjærlighet til Latin-Amerika i «Sudamericana», og en reise til Østen i 1271, fire år før Marco Polo, beskrives av den jødisk-italienske handelsmannen Jacob d'Ancona.

PRISVINNER: Professor Otto Hageberg delte ut Gyldendal-prisen på 250 000 kroner til Jon Fosse.