Gyldendals Geir Mork: Kan bli ny NRK-sjef

I jakten på Einar Førdes etterfølger skal Gyldendals mektige forlagssjef Geir Mork (45) være et svært aktuelt navn. Hodejegerfirmaet Heidrick & Struggles er allerede i gang med intervjuer for å komme i mål til jul.

- Mental voldtekt av de NRK-ansatte

NRKs styreformann Torger Reve sa etter styremøtet mandag at han allerede har en ønskeliste med aktuelle navn for stillingen som NRK-sjef. Reve har knapp tid, søknadsfristen for stillingen er 1. november, og den nye sjefen må være klar allerede i løpet av desember.

Nevnt i samtaler

Etter det Dagbladet forstår er arbeidsmetodene i hodejegerfirmaet slik:

  • Sentrale navn blir kontaktet for å snakke om hvem de mener kan være aktuelle som ny NRK-sjef.
  • Det disse personene samtidig ikke vet er at de gjennom disse samtalene like godt kan bli vurdert som aktuelle sjefskandidater selv.

Dagbladet vet at det er i slike samtaler at Gyldendals administrerende direktør, Geir Mork, skal ha blitt nevnt. Kanskje er det nettopp Mork som står på Reves ønskeliste.

Ikke unaturlig

At Mork er blir nevnt i denne sammenhengen, er ikke unaturlig. Han har vært direktør i Gyldendal siden 1990, og siden 1995 har han hatt roret som administrerende direktør. I perioden siden 1995 har han bygd opp forlagskonsernet til å bli det mektigste i Norge.

I 1995 omsatte Gyldendal-konsernet for 690 millioner, og bare fire år seinere var omsetningen steget til 1,1 milliard. Alt sammen grunnet en kraftig ekspansjonsfase gjennom oppkjøp i bokbransjen, som Mork har stått bak.

Mork forstår seg ikke bare på penger, han har også en doktorgrad i litteraturvitenskap. I dag har han heller ikke noen partipolitisk tilknytning, selv om han flørtet med ml-bevegelsen på 70-tallet.

Alt dette skal ifølge kilder i medieforskermiljøet være egenskaper som kan være spiselige både internt i NRK og for styret.

I tillegg blir det sagt om Mork at han er ambisiøs. Han har bygd opp forlaget til et gigantisk konsern, det eneste han omtrent ikke har lyktes med er å skape en nobelprisvinner i litteratur, som også var hans programerklæring da han kom til Gyldendal i 1990.

Lattermild Mork

- Har du blitt kontaktet om NRK-jobb, Geir Mork?

- Hahaha. Siter meg på latteren.

- Men kunne du tenke deg en slik jobb?

- Det har jeg overhodet ikke reflektert over. Dette kan jeg ikke svare på, sier en knapp Mork.

Heller ikke i hodejegerfirmaet Heidrick & Struggles vil de snakke om noe som har med ansettelsen av ny NRK-sjef å gjøre.

- Jeg registrerer at det står mye interessant i avisene for tida, men vi er helt bundet av taushetsplikt - både juridisk og moralsk, sier Steinar Hopland i Heidrick & Struggles, til Dagbladet.

ORDKNAPP: - Dette kan jeg ikke svare på, sier en knapp Gyldendal-direktør Geir Mork.