Gyldendals nye direktør ble refusert

I går ble Bjarne Buset (47) ansatt som forlagsdirektør i Gyldendal. Og han har én ting felles med Erlend Loe: Debutboka ble refusert av Gyldendal.

- Vi er ingen gubber

Da Bjarne Busets debutbok «En fugl i hånden» ble gitt ut på Aschehoug i 1983, skjedde det samme med ham som med Erlend Loe ti år seinere, boka ble først refusert av Gyldendal.

- Det klart at Gyldendal har gjort noen bommerter, og det er lett å bomme i strømmen av flere hundre manus som kommer inn til et forlag i løpet av et år. Sånt kan skje, sier Bjarne Buset.

Han kommer fra stillingen som direktør i De norske Bokklubbene og tar over i Gyldendal etter Astrid de Vibe, som sa opp stillingen i mars.

Trygg

Dagbladet skrev mandag om Gyldendals bestselgerforfattere som stadig blir eldre, og forfattere som Arne Berggren og Ari Behn gikk ut og sa at Gyldendal ikke kan markedsføring og virker «litt ufriskt».

- Er Gyldendal et gubbelag?

- Nei, jeg er trygg på at Gyldendal er blant de beste i bransjen, og at de utvilsomt har den beste forfatterstallen.

Men hvis det er slik at yngre forfattere som Ari Behn sier at Gyldendal ikke er førstevalg, er det ting vi må jobbe med.

Små justeringer

Jeg har ingen oppskrift eller programerklæring når jeg går til denne jobben, det blir ingen dramatiske endringer, bare små justeringer. Jeg vil satse på langsiktig oppbygging av forfatterne ved å flytte fokus over til pleie av forfattere. Det er tre ting jeg mener er viktige, og det er forfatterpleie, forfatterpleie og forfatterpleie, sier Buset.

- Gyldendal er et børsnotert selskap, hva slags forhold har du til det å tjene penger?

- Selvfølgelig skal et forlag tjene penger, og jeg skjønner jo at jeg helst skal gå i pluss, sier Buset. Han tar for tida masterutdanning på Bedriftsøkonomisk Institutt, og kurset han tar i E-handel ligger nok et stykke unna magistergradsoppgaven hans fra 1985: «Paranoide strukturer i Hamsuns {lsquo}Sult'».