Gylne Oscar-øyeblikk

Her er de flaueste, mest minneverdige, og mest hysteriske øyeblikkene fra Oscar-utdelingen.

(Dagbladet.no): Det er den mest prestisjetunge filmprisen i verden, og sannsynligvis den utdelingen som ses av flest mennesker på kloden. Oscarshowet er gjenstand for enorm oppmerksomhet.

Derfor blir det også lagt merke til om prisvinnerne skulle finne på å takke for hederen med utradisjonelle takketaler. Eller har du glemt Michael Moores «Skam på deg, Bush» under prisutdelingen i fjor?

Nyhetsbyrået AP har samlet det de mener er høydepunktene fra seks tiår med Oscars.

Dårlige vitser

I klassen «Verste programleder» går David Letterman av med seieren. Letterman har som kjent et ekstremt populært og satirisk kveldsshow fra New York. Men da han presenterte østkysthumoren for et stivt Hollywoodpublikum ble det bare flaut.

I motsatt ende av skalaen er Bob Hope, som har ledet showet 21 ganger uten nevneverdige flauser.

Takketalene

De aller fleste prisvinnerne har en godt forberedt takketale om de skulle vinne Oscaren. Alfred Hitchcock brukte sikkert timevis på å forberede takketalen som er historiens korteste:

- Tusen takk.

Og minneverdige takketaler finnes det mange av. Da John Wayne vant Oscar for beste mannlige hovedrolle som den enøyde Rooster Cogburn i cowboyfilmen «True Grit» takket han på følgende måte:

- Hadde jeg visst dette tidligere hadde jeg satt på en lapp foran øyet mitt for 35 år siden!

Eller da Lee Marvin vant for beste mannlige hovedrolle i 1965, som den berømte og forfyllede snikskytteren i filmen Cat Ballou. Rollen er i stor grad bygget på at hesten hans kollapser under ham:

- Jeg tror halvparten av denne Oscaren tilhører en hest et eller annet sted i denne dalen.

Morsomme minner

Sitatene fra famlende og nervøse skuespillere er morsom lesing. Men da Olivia de Havilland vant en Oscar i 1947, og nektet å ta i mot gratulasjonene fra sin egen søster bak scenen, ble følgende forklaring gitt av Olivias talsmann:

- Dette har sin rot mange år tilbake, helt siden barndommen.

Olivia var 31 år i 1947.

Prisen for den dårligste planleggingen av Oscar-showet får gjengen som gjorde det i 1959. Da showet var over, og alle stjernene og sangerne framførte avslutningsnummeret «There's no business like showbusiness» på scenen, var det fortsatt 20 minutter igjen av sendetiden.

Programleder Jerry Lewis hoppet og danset rundt på scenen mens han ropte «Fortsett sangen!» til programmet var over. 20 minutter er lang tid på fjernsyn.

En av de aller beste, om enn ikke planlagte kommentarene falt under utdelingen i 1974. Da David Niven introduserte Elizabeth Taylor, løp en naken mann over scenen. Nivens ord er blitt udødelige i Oscar-historien:

- Bare tenk på det, den eneste latteren den mannen noensinne kommer til å fremkalle er for å strippe og vise sine mangler.

KONTROVERSIELL: Michael Moore er kjent for sin hets av det amerikanske samfunnet. I sin takketale under Oscar-utdelingen i fjor rettet han skytset mot president George W. Bush.
EN MANN AV FÅ ORD: Alfred Hitchcock har tidenes korteste Oscar-takketale.
MORSOM FYR: David Niven korsfestet mannen som løp naken over scenen i 1974. Her er han sammen med Shirley MacLaine i filmen «Jorda rundt på 80 dager».