Gyver løs på feminismen

Linn Skåbers anstendige tekstsamling er mer fylt av alvor og sødme enn den humoren en kanskje kunne håpet på.

OPPFØLGER. Linn Skåber har, sammen med illustratør Lisa Aisato, laget en oppfølger til suksessboka «Til ungdommen». 
Foto: Henning Lillegård
OPPFØLGER. Linn Skåber har, sammen med illustratør Lisa Aisato, laget en oppfølger til suksessboka «Til ungdommen». Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En nær barndomsvenninne av meg fikk for noen år tilbake en direktørjobb i en stor og viktig offentlig institusjon. Vi satt en kveld og mimret om alt det fjollete vi gjorde i barndommen, og var gjensidig forundret over at vi tross alt hadde klart oss bra så langt her i verden. Men hun sa noe som gjorde inntrykk på meg:

«Jeg venter hver dag på å bli avslørt, at de skal skjønne at jeg egentlig ikke kan dette, at jeg bare later som».

Hun er mer enn god nok for jobben, men hun formulerte det vi tenker – eller burde tenke – av og til. At vi går rundt i verden og forstiller oss. Vi leker voksne og suverene og det en kaller kompetente, mens vi inni oss kanskje egentlig er halvforvirrede barn. Eller bare ganske alminnelige mennesker som fødes, vokser opp, eldes og en dag skal dø.

Avslører livsløgnen

Det er vel det Henrik Ibsen kaller livsløgn, og jeg tror det er denne Linn Skåber vil avsløre, når hun i forordet til «Til de voksne» sier hun har villet pirke borti «voksenheten til de voksne». Her har hun observert, intervjuet, husket og funnet på voksne, eller «voksende» som hun kaller dem, og laget en anstendig samling smånoveller, poesi, aforismer og mer stand up-aktige korttekster om oss lett tilårskomne hverdagsmennesker. Boka er en oppfølging til braksuksessen «Til ungdommen», der jeg selv kastet en sekser. Denne siste er ikke like frekk og energisk, men jeg blir igjen slått av hvor god den multibegavede Linn Skåber er til å skrive skjønnlitteratur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer