Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

H elhjertet fra G arvang

Vakkert og elegant skrevet er det ikke, men budskapet kommer fram.

BOK: 1) Bak den streite overflaten er de fleste mennesker involvert i vanskelige ting. 2) Hvis mange går sammen om å forsøke å ordne opp i sakene, kan de komme på et bedre spor.

Denne andre fortellingen om 15 år gamle Muffe, Mons Ulrik som foreldrene påståelig nok har døpt ham, er en helhjertet avlevering av dette budskapet.

Trøbbel

Hvor ille det egentlig står til med den skranglete læreren Røret, har Muffe ingen anelse om når tilfeldighetene skyver ham inn i problemene.

Men når Muffe først står der i kaoset, er det ingen vei utenom å handle. Derfor blir alkoholisme et fenomen han på skremmende vis blir kjent med.

Jeg undrer meg en del på hvorfor Garvang skriver som han gjør. Her er liksom ikke bare trøbbel på en kant: Pappa har sin samlivsproblematikk, klassevenninna Nille blir mobba, vennen Hussein utsettes for rasistisk sjikane, klassens vakreste, Dokka, viser seg også å sitte dypt i det, og så er det mattelærer Røret.

Trøbbel på alle kanter.

Heroisering

Og når det først skal aksjoneres mot vanskelighetene, er det ingen jobb for den ensomme cowboy. Sju personer - av høyst ulik kaliber - tar sete i Bombas bobil under redningsaksjonen. Garvang liker ikke å sette strenge grenser for fortellingen, og har en forkjærlighet for å røre sammen realisme og barokk overdrivelseskunst. Totalen gir et preg av heroisering av folket med tjukk l, av velforeningens sosiale handlingsvilje, kan man kanskje si.

Samtidig er boka personlig, engasjert og holdbar. Kaoset underbygger et utsagn fra bokas eksalkoholiker Larsen: «Du skjønner - jeg trur det handler om at verden av og til blir for mye for enkelte.»