H va trenger de enslige, mindreårige asylsøkerne?

Vi må ikke komme dit at vår strategi blir å erstatte få, men kompetente omsorgspersoner med mange uerfarne, skriver Ahmed Bozgil og Gunn Stangeland Fadnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OVERSKRIFTER OM dårlig tilbud til de enslige mindreårige asylsøkerne preger nyhetsbildet. Barnevernet må overta omsorgsansvaret for disse barna straks, er gjennomgangsmelodien.Vi er ikke motstandere av at barnevernet skal overta eller involvere seg mer i omsorgstilbudet til enslig mindreårige. Vi er først og fremst opptatt av at barna og ungdommene får et så bra tilbud som mulig. Å flytte ansvar er alene ingen garanti for et bedre tilbud.Vi snakker om en gruppe barn og unge som kommer til et fremmed land, uten foreldre, slekt og venner rundt seg, med ressurser og en livserfaring som er annerledes enn for norske jevnaldrende. Vår erfaring er at de i sitt første møte med Norge trenger modne voksne omsorgspersoner som kan gi omsorg og veiledning i en vanskelig livssituasjon. En situasjon som vil være preget av om de får opphold i Norge. I tillegg til omsorg må vi sikre at de raskt får individuell hjelp og oppfølging. Styrket rettssikkerhet og økt bemanning vil være udelt positivt. De enslige mindreårige må få et lovregulert krav på forsvarlig omsorg og det trengs flere voksne til å ta seg av dem. Det bør likevel snakkes noe mer om hva en økt bemanning skal brukes til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.