Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ha det på badet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILMBAD: Bokbadet er en etablert happening. Nå kommer også Filmbadet. Å bade en film har ingenting med gamle dagers fiksbad å gjøre, her dreier det seg snarere om å snakke seg rein for svarte tanker og dunkle ideer.Initiativet passer som hånd i hanske til den første filmen som skal bades i regi av Oslo Kinematografer, Margreth Olins nye novellefilm, «Lullaby». Ikke det at filmen ikke står på egne bein, men den tåler også å ledsages av ord fra Olin selv. «Lullaby» er nemlig en hybridfilm på flere måter. For det første er den en novellefilm på 30 minutter, delfinansiert gjennom Norsk filmfonds nye novellefilmpott. Margreth Olin kaller den et «omskoleringsprosjekt». Her har den erfarne dokumentarfilmskaperen fått økonomisk spillerom til å prøve seg på fiksjonsfilm.

FOR DET ANDRE er «Lullaby» er fiksjonsfilm som også er sterkt dokumentarisk. Autentiske bilder fra Oslos mørkere dalstrok er med, som horestrøket i Skippergata. Hovedpersonen Falkens erfaring som husløs «outsider» er heller ikke ukjent for gutten som spiller rollen og har bidratt til manuset, Jørgen Enger. Jørgens historie kunne ikke uten videre blitt forløst som dokumentarfilm uten filter, men ved å gjøre den allmenngyldig og fiktiv, er man ikke bundet av samme etiske grenser. Margreth Olin hopper fram og tilbake mellom to tankemåter og arbeidsprosesser. Det er fruktbart å høre henne forklare hvorfor.

SNAKKE SKAL HUN, i sju dager til ende. Filmen skal bades hver kveld fra og med fredag i Klingenberg Kino i Oslo. Valget av forskjellige bademestre sier noe om spennet i innfallsvinklene til «Lullaby». Først ut er filmkritiker Kalle Løchen, som skal snakke med Olin om denne godnattsangen fra Oslo. Han skal seinere bade i temaene «Fra dokumentar til fiksjon» og «Mitt liv som film». Sosialmedisineren Per Fugelli ser filmen fra vinkelen «Samfunnets tålsomhet og menneskets verdighet», forfatteren Bjørn Gabrielsen tar for seg «Gatefortellinger», mens Geir Gulliksen og Yngve Sæther dukker ned i temaer som filmessay og nestekjærlighet. Snakk om film som får vaska seg!

Hele Norges coronakart