Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ha en uhyggelig påske!

Vi står foran påskefeiringen, med tom sekk og forbrytelser på hjernen. Kombinasjonen påske og krim er en norsk ryggmargsrefleks, og bokmarkedet bugner av fortellinger om drap og uhygge, spionasje og forfølgelse, branner og død, galskap og mysterier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialblanding

Film og video

Nye bøker på norsk

Hva skal man velge å tynge ned sekken med i år? Og hvorfor skal man i det hele tatt lese krim i påsken?

  • Påskekrim er et særnorsk sosiologisk fenomen, innarbeidet gjennom iherdig markedsføring fra bokbransjen helt siden 1923, da Gyldendals direktør Harald Grieg valgte å annonsere for sesongens heteste thriller på Aftenpostens førsteside.

Boka het «Bergenstoget plyndret i natt», skrevet av Jonatan Jerv alias de unge studentene Nils Lie og Nordahl Grieg. Annonsen var plassert slik at den fylte plassen der avisa vanligvis trykte dagens oppslag. Det så altså ut som en autentiske historie.

  • Siden har forlagsbransjen sakte, men sikkert innarbeidet påsken som høysesong for krim. Det er selvsagt praktisk i et land der det forlanges at hovedtyngden av utgivelsene skal komme i løpet av den såkalte bokhøsten, som er et veritabelt snøras av bøker.

Andre elementer kan selvsagt bidra til å forklare hvorfor tradisjonen med påskekrim er blitt såpass innarbeidet. Det har vært praktisk med kriminelle pocketbøker i en ellers overfylt påskesekk. Bøkene er ofte blitt liggende igjen på hytta, slik at hytte & påskekrim er blitt en innlært, pavlovsk kombinasjon i nordmenns psyke. Andre mer vidløftige teorier går ut på at påskekrimlesningen er en forlengelse av hedenske vårblotritualer, eller at den bidrar til å minne om at historiens største justismord foregikk i løpet av den første kristne påskeuka.

  • I den grad påskekrimlesning vekker skrekk og uhygge er den også i pakt med nordmenns påskevaner; den masochistiske trangen til å slepe med seg en haug med utstyr lengst mulig inn i isødet og lukke seg inne i bånnfrosne trehus, mens snøstormen piper rundt veggene. Da kan du gjerne ha glemt appelsinene, men påskekrimmen bør du helst ha husket. Ellers kan det lett bli ampert rundt stearinlysene når natta er på sitt mørkeste.