Ha-ha- ha det!

I går endte Einar Førdes karriere som kringkastingssjef med latter og nidviser. Høyest lo han selv. Råskinnet hadde hatt søvnproblemer natta før. For første gang på sine 12 år som SJEF.

Førde var i godt humør da han ankom Lorry Restaurant i 16-tida i går ettermiddag. Omkranset av nære kolleger, tydelig fornøyd etter en dag som hele Norges navle. I går var den omstridte sjefen definitivt mer elsket enn hatet.

Hyllest

Midt på dagen var NRK-kantina tettpakket med over 500 ansatte som ville ta del i sjefens siste lunsj på huset. Inn kom den lille mannen med gråstenk i håret og smårutet sommerskjorte. Han fikk full oppmerksomhet - vanen tro.

Som en skinnende ridder av det runde bord satt han der omkranset av applauderende kolleger. Trond-Viggo Torgersen ledet den to timer lange underholdningshyllesten til Førde og hans tid som sjuende far i NRK-huset. På programmet sto blant annet sketsjer, sang, taler og joik. NRK er ikke allmennkringkasteren uten grunn.

Den avtroppende kringkastingssjefen fulgte nøye med da NRK-arkivet viste klipp fra hans liv i offentlighetens lys. Fra svart-hvite bilder av en ung sportsmann, til bilder av en temmelig fersk og litt famlende politiker, til fargerike bilder av en bitende sarkastisk kringkastingssjef, med det sedvanlige glimtet i øyet.

- Ingen kan lage program som dere, som rører selv de største råskinn, sa Førde, og bekjente så at han i går natt hadde hatt problemer med nattesøvnen for første gang i løpet av sine 12 år som kringkastingssjef.

- Takk for programmet, det rørte det innerste i meg. Det er det lengste jeg har tenkt å gå i sentimentalitet i dag, men det er til gjengjeld sant, sa Førde med blanke øyne i sin avslutningstale. Før han erklærte sin glede over å være ferdig i kanalen, og forsikret at han ville ha danset på bordet om det bare hadde passet seg litt bedre.

Holdt tett

Meningene om ham har vært mange, men om noen av hans tidligere undersåtter ikke kan fordra mannen, holdt de i går hermetisk tett. Selv hevet han glasset i en skål, før han ruslet ned de lange korridorene i NRK-huset. Alene.