Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nettavisen:

Haalands blogg er så langt unna en sunn innvandring- og integreringsdebatt at vi skammer oss

Nettavisen-journalistene beklager til journalistkollega Noman Mubashir.

TRIO: Dennis Vareide, Haddy N'Jie og Noman Mubashir ledet TV-sendingen hos NRK 17. mai i år. Det skapte debatt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
TRIO: Dennis Vareide, Haddy N'Jie og Noman Mubashir ledet TV-sendingen hos NRK 17. mai i år. Det skapte debatt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er innlegget er tilsendt Dagbladet fra redaksjonsklubben i Nettavisen og publiseres med tillatelse. Teksten kom fra Nettavisen-journalistene i kjølvannet av tegneserieskaper Karine Haalands kritikk av årets NRKs planlagte 17. mai-sending.

NJ-medlemmene i Nettavisen beklager på det sterkeste at våre redaktører valgte å publisere blogginnlegget til Karine Haaland i Nettavisen. Vi tar avstand fra at Nettavisen ble brukt som publiseringskanal for personangrep på Noman Mubashir direkte og indirekte mot alle våre kolleger med en annen hudfarge.

Ved første øyekast oppleves Haalands blogg «Her setter NRK opp rasistfellen» som et kritisk spørsmål til NRKs valg av programledere 17. mai, basert på en høyst diskutabel teori. Nettavisens journalister er for et kritisk blikk på maktinstitusjoner, men der stopper også vår støtte til Haaland og Nettavisen-ledelsen, som valgte å publisere bloggen.

I en kommentar til bloggen skriver Nettavisens ansvarlige redaktør, Gunnar Stavrum, at det er de støtende og provoserende ytringene som trenger vern, og at Nettavisen lever godt med å slippe Haalands synspunkter til i Nettavisen. Nettavisens journalister lever ikke godt med det. Vi er like opptatt av ytringsfriheten som vår redaktør, men vi mener at det ikke er Nettavisens oppgave å være et ufiltrert talerør for alle som måtte ønske å si noe.

Det er mange innvandringskritiske stemmer i Norge. De trenger å bli hørt, men de trenger ikke å få sin blogg uredigert og uimotsagt på Nettavisens førsteside. Haalands kritiske blikk mot NRK blir fort et krenkende angrep på journalisten Noman Mubashir. Vi beklager at Nettavisen tillot Haalands karakteristikker, som heller ikke synes særlig relevant for hennes hovedbudskap.

Det underliggende premisset i Haalands blogg, er at nordmenn helst ville se «etnisk norske» programledere på NRK 17. mai og at de «ikke-etnisk norske» iallfall ikke bør dominere bildet. Her gjør Haaland et skille mellom individer basert på hudfarge. Det kalles rasisme. At Noman Mubashir ville vært en god mann i rollen som programleder 17. mai, er ikke vi i tvil om.

At NRK og andre redaksjoner har mange dyktige personer med en annen hudfarge er helt naturlig. Innvandrere integreres, de fleste omfavner den norske kulturen og deres barn vokser opp i et norsk samfunn, og noen av dem blir drivende dyktige journalister. Ja, vi har utfordringer med integrering. Det ønsker vi i Nettavisen å sette søkelyset på. Men Haalands blogg er så langt unna en sunn innvandring- og integreringsdebatt at vi skammer oss. Så for hva det er verdt: Unnskyld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!