Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pirates of the Caribbean 5

Hackere krever gigantsum: - Truer med å slippe norsk Hollywood-storfilm

Hackere skal kreve løsepenger av Disney for «Pirates of the Caribbean».

TRAILER: «Pirates of the Caribbean - Dead Men Tell No Tales» kommer på kino i Norge i mai. Video: Disney Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Disney-filmen «Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales», som i Norge har fått tittelen «Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge», har premieredato her til lands 24. mai.

Men nettpirater vil ha det til at den femte filmen i serien, som er regissert av den norske duoen Joachim Rønning og Espen Sandberg, kommer ut på internett før den tid - i hvert fall hvis hackerne ikke får betalt.

Ifølge det anerkjente underholdsningsnettstedet Deadline krever hackerne en gigantsum utbetalt i bitcoin fra filmstudioet Disney.

20 minutter av gangen

Disney-sjef Bob Iger skal ha avslørt på et allmøte i New York på mandag at en av studioets filmer var blitt stjålet. Hackerne krevde betaling og opplyste at de først ville slippe fem minutter av filmen på internett og dermed 20 minutter av gangen fram til kravet deres om løsepenger blir møtt.

Iger skal under allmøtet ikke ha avslørt hvilken film det dreier seg om, men Deadline opplyser at det dreier seg om den femte «Pirates of the Caribbean».

Disney skal for øyeblikket samarbeide med FBI om saken, og er visstnok lite villige til å betale løsepengene.

Kassasuksess

Det er uklart hvordan en slik tidlig-utgivelse på internett faktisk kan påvirke Disney. «Pirates of the Caribbean» har spilt inn over svimlende 30 milliarder kroner på verdensbasis siden den første filmen kom i 2003, og det er ikke ventet annet enn at den norskregisserte filmen blir en kassasusksess.

STJERNEDUO: Regissørene Espen Sandberg (t.v.) og Joachim Rønning står bak den nye «Pirates of the Caribbean». Ifølge Deadline er det denne filmen hackere forsøker å utpresse studioet Disney med. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STJERNEDUO: Regissørene Espen Sandberg (t.v.) og Joachim Rønning står bak den nye «Pirates of the Caribbean». Ifølge Deadline er det denne filmen hackere forsøker å utpresse studioet Disney med. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

En annen kommende Disney-film er «Cars 3», som har premiere 16. juni.

Ulovlig piratkopiering har lenge plaget bransjen, men krav om løsepenger er nytt.

For noen uker siden friga en hacker ti episoder av den kommende sesongen til Netflix-serien «Orange Is the New Black» fordi streaming-selskapet nektet å betale.

God mottakelse

Allerede i slutten av mars arrangerte Walt Disney Pictures smugvisning av filmen for presse, distributører og kinoeiere på Ceasar's Palace i Las Vegas, melder Slashfilm.com.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Ifølge Hollywood reporter ble filmen mottatt som en «gledelig overraskelse».

De utvalgte som fikk se filmen tok til Twitter umiddelbart. Her hevdes det blant annet at filmen er en gledelig overraskelse, at filmen ivaretar eventyret og karakterene og at den har tatt et stort steg siden forrige film. Noen mener også at den er den beste siden «The Curse of the Black Pearl», den første filmen som kom i 2003.

Hevn fra kaptein Salazar

I tidligere trailere som er sluppet har mye av fokuset vært på kaptein Salazar, som er motstander av Jack Sparrow. Hovedrollen som Sparrow spilles fortsatt av Johnny Depp som i tidligere smakebiter har dukket opp dekket av gjørme og med en flaske med rom.

I den nyeste traileren er det også stort fokus på antipiraten kaptein Salazar som spilles av Javier Bardem.

Traileren ser ut til å følge oppskriften på «Pirates of the Caribbean»-filmene med turkisblått hav, mørke gjenferd, truende skip og en solid dose action.

Film i motvind

Filmen har et svimlende budsjett på hele 250 millioner dollar, og er den største filminnspillingen i Australia noensinne, men innspillingen har ikke vært fri for trøbbel.

Johnny Depp forlot filminnspillingen den 10. mars i 2015 etter at han pådro seg en skade i hånden. I tillegg har innspillingen hatt utsettelser grunnet tropiske orkaner.