Hackere sender søppelmail fra Sovjetunionen

Den gamle kjempen gjenoppstår på nettet.

HACKERE: Hackere strømmer til Sovjetunionens gamle nettdomener. Her representert ved en anonym deltaker ved Chaos Computer Club, Europas største nettverk for hackere. FOTO: Sean Gallup/Getty Images.
HACKERE: Hackere strømmer til Sovjetunionens gamle nettdomener. Her representert ved en anonym deltaker ved Chaos Computer Club, Europas største nettverk for hackere. FOTO: Sean Gallup/Getty Images.Vis mer

(Dagbladet:) Sovjetunionen forsvant fra kartene for mer enn to tiår siden, men på Internett lever det gamle landet i beste velgående. Det skriver The Guardian.

Gammelt område Hvert land har i dag sitt eget område på Internett. Og på samme måte som norske sider ender på .no, ble Internettendelsen .su gitt til Sovjetunionen i 1990.

Sikkerhetseksperter sier til Associated Press at internettendelsen .su nå brukes aktivt av hackere som bruker områdene til å sende spam-mailer og stjele penger.

Ifølge sikkerhetsekspert Oren David, leder i sikkerhetsselskapet RSA antisvindelavdeling, begynte svindlere å flytte til området .su etter at Russlands .ru-domene fikk strengere regler i 2011.

Flere .su-sider skal bli brukt til å kontrollere nettverk av kaprede datamaskiner, som brukes til å tømme bankkontoer, sende søppelmail og angripe rivaliserende nettsider.

Vanskelig å stenge av Det har vært gjort forsøk på å legge ned hele området — slik man har gjort med for eksempel .dd for Øst-Tyskland og .yu for Jugoslavia og andre land som ikke eksisterer lenger, men dette har så langt ikke lykkes.

Årsaken er blant annet at det i dag er mer enn 120 000 domener registrert med endelsen .su. Mange av disse domenene er legitime nettsider, og tilhører ikke hackere.

- Jeg trodde Berlin-muren og borsjtsjen (russisk rødbetsuppe, red.anm) til bestemoren min var det eneste som var igjen etter Sovjetunionen. Jeg tok feil, sier Oren David.

Kina også populært Dagbladet skrev tidligere i år at antall hackerangrep mot viktige private eller offentlige virksomheter er doblet på et år.

Mange av disse angrepene kommer fra Kina.