- Økonomisk sett har det i mange år vært svært vanskelig å være forfatter. Jeg har følt en slags skam over å ha valgt noe «så dumt». Det er lett å føle at man burde gjort noe annet, sier Merethe Lindstrøm til Dagbladet.
Det er bare to måneder siden hun fikk Nordisk Råds litteraturpris — en av de aller høyeste utmerkelsene en norsk forfatter kan få.
Vinnerboka, «Dager i stillhetens historie», har fått strålende kritikker, men det har også de fleste andre bøkene hun har utgitt. Anerkjent, kritikerrost, prisvinnende — hun er en forfatter som har lykkes, i mange målestokker. Men det synes ikke på selvangivelsen. De siste fem årene har hun i gjennomsnitt hatt en inntekt på 200.000 kroner, før skatt. Omkring tre fjerdedeler av dette er ulike arbeidsstipend.
Inntekten plasserer Merethe Lindstrøm like under gjennomsnittet for norske forfattere, ifølge levekårsundersøkelsen for kunstnere fra 2008. I snitt tjente de 216.000 kroner på skrivingen.
I forkant av årets litteraturfestival på Lillehammer, som i år har temaet «Penger», har vi møtt forfattere med høyst ulike plasseringer på den økonomiske skalaen. Vi ville finne ut hva norske forfattere egentlig tenker om penger og salg. Og hva skal til for å trekke vinnerloddet?
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger