Hadde atelier i World Trade Center

- Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å arbeide som kunstner i World Trade Center, men takker nei dersom de beslutter å bygge opp igjen landemerket, sier Torild Stray.

Maleren Torild Stray (36) fra Bergen har bodd, studert og arbeidet i New York i 11 år. I nesten to år disponerte hun et stort atelier i World Trade Center. Det resulterte blant annet i utstillingen «Floor 85, NYC» i Steem Gallery. Det var hennes første soloutstilling, og bildene ble revet bort. Nå har hun atelier i Brooklyn, med utsikt til Manhattans nå ugjenkjennelige skyline.

Stor skepsis

- Det var etter det første bombeangrepet på World Trade Center i 1993 at det ble vanskelig å leie ut enkelte lokaler i bygningen. En kunstnervennlig sjel i eiendomsselskapet som eide bygningene foreslo å la kunstnere disponere de ledige lokalene. Jeg var med i den første gruppa som fikk atelier i Twin Towers, forteller Torild Stray.

Hun flyttet inn i WTC i 1998 og ble der i nesten to år.

- Vi var tolv kunstnere som fikk disponere et sinnssykt stort areal. 40000 kvadratfot. Jeg arbeidet vesentlig i 85. etasje og malte og tegnet noen av mine mest kjente bilder der. Det var ikke spesielt koselige lokaler, og innimellom følte vi bygningen svaie ganske kraftig når vinden tok tak. Det var en voldsom entusiasme blant kunstnerne som holdt til der, og nå er det litt rart og vemodig å se over elva. Det eneste som er igjen av de enorme landemerkene... det er faktisk den intense røyklukten.

Drama ved sjøen

Hun var selv øyenvitne til dramaet da de to stolte 450 meter høye bygningene raste.

- Vi var en gjeng kunstnere som sto nede ved sjøen i Williamsburg. Begge tårnene var i brann. Vi var ganske sikre på at de ikke kunne rase sammen. Minutter etter raste det første tårnet. Det var et helt absurd syn, for det var en nydelig dag, og så skjer dette dramaet rett foran øynene våre.

Stray har mange fine minner fra atelieret i 85. etasje.

- Det var der jeg ble kjent med byen på en ny måte, og portretterte den. Da jeg gikk hjem om kvelden, var det som å spasere i mine egne malerier... Nå er alt borte. Det er kjempetrist. Her diskuterer de allerede for og imot gjenoppbygging.

- Dersom det blir bygd opp igjen, vil du arbeide der?

- Nei, men jeg er veldig glad for at jeg fikk muligheten den gangen, avslutter Torild Stray.

SJOKKERT: - Det var et voldsomt sjokk å se de to bygningene styrte sammen. Tusener av menneskeliv gikk tapt, og for meg personlig er det vemodig. Jeg har malt noen av mine mest kjente bilder i World Trade Center, sier Torild Stray fra Bergen.Foto: MIKETTE MILLER/Bergens Tidende