Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hadde du hørt om henne før hun sang på Skavlan?

Melody gjør kometkarriere i Norge.

FIKK TV-GJENNOMBRUDD: Melody Gardot har en fin stemme og en uvanlig historie. Etter låta hun framførte på «Skavlan» har etterspørselen eksplodert her til lands. FOTO: SCANPIX/AFP
FIKK TV-GJENNOMBRUDD: Melody Gardot har en fin stemme og en uvanlig historie. Etter låta hun framførte på «Skavlan» har etterspørselen eksplodert her til lands. FOTO: SCANPIX/AFP Vis mer

||| • Se fredagens «Skavlan» her
Hør plata på Spotify

(Dagbladet.no): Da Melody Gardot slapp plata «My One And Only Thrill» 27. april i år, skjedde det til gode kritikker fra jazzanmelderne og generell likegyldighet fra det allmenne platekjøpende publikum.

Nå har derimot platesalget fått en fart som gjør at den godt kan ende på toppen av VG-lista til neste uke.

Årsaken er - som ofte før når en artist gjør kometkarriere i Norge - Fredrik Skavlan.

- Har bare begynt
Gardot ble både intervjuet og fikk synge på «Skavlan» fredag, og reaksjonene lot ikke vente på seg. En halvtime etter sendeslutt gikk dama til topps på kjøpslistene hos iTunes både i Sverige og Norge, opplyser plateselskapet Universal.

Fra fredag kveld til søndag ble det solgt 1500 album digitalt via diverse nettbutikker.

- Melody Gardot er en type artist som fort kunne fått veldig gode kritikker og solgt relativt få eksemplarer i Norge. Nå er derimot etterspørselen veldig stor. Vi har sendt ut 10 000 fysiske plater til norske butikker, og skal straks sende ut 5000 til, sier Øyvind Larsen i Universal til Dagbladet.no.

Og det kan fort bli mer. I etterkant av «Skavlan»-opptredenen skal nå en rekke andre norske medier gjøre intervjuer med 24-åringen fra New Jersey.

- Vi tror at ballen bare har begynt å rulle, sier Larsen.

Ikke første gang
Også Platekompaniet reagerte kjapt på opptredenen til Gardot. Butikksjef Sveinung Rindal flyttet annonsen for plata hennes ut på forsiden av nettbutikken.

- Det er så banalt at jeg satt hjemme fredag og så på Skavlan og synes hun traff veldig med en utrolig historie og en bra opptreden. Jeg nølte ikke, og la opp annonsen til Melody Gardot, sier han til Lydverkets hjemmesider.

Dette er langt fra første gang at en artist merker Skavlan-effekten. Programmet må tok ta sin del av skylda for at Espen Lind, Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm fikk så stor suksess med «Hallelujah».

Også artister som Amy Winehouse, Christel Alsos og Jamie Cullum har sett salgstallene fyke til værs etter en opptreden på fredagskvelden hos NRK.

Må ha en historie
Øyvind Larsen mener det er avgjørende for en artists gjennomslagskraft på «Skavlan» at vedkommende har noe å si.

- Om man har en historie å fortelle, lytter folk. Og det hadde åpenbart Melody Gardot.

24-åringen var involvert i en alvorlig bilulykke i 2003, noe hun også fortalte Fredrik Skavlan om. I ettertid har hun slitt med blant annet syn og hukommelsestap.

Sveinung Rindal i Platekompaniet håper Skavlan-redaksjonen tør å tenke utradisjonelt når de velger artister.

- Jeg tror folk vil bli overrasket, og jeg håper de tør løfte opp en artist som John Olav Nilsen og Gjengen, selv om de er helt ukjente i Sverige, sier han til Lydverket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling