Hadde få problemer med eldresex-scenen

Tysk filmfavoritt i Tromsø.

Når du som 64-åring stormforelsker deg i en kjekkas på 76, får det helt andre konsekvenser enn et sidesprang i ung alder. For Inge i filmen «Den niende himmel», blir det helt fatalt.
Hun velger å forlate det mer enn 30 år lange, gode og trygge ekteskapet med mannen og gir seg eventyret i vold.— Hun forelsker seg voldsomt i Karl, og lærer et nytt liv å kjenne. Det er som i Romeo og Julie — det evige spørsmålet. Du kan ikke svare på hvorfor kjærligheten oppstår, sier Ursula Werner til NTB.
Hun har høstet stor anerkjennelse for sin sterke hovedrolleinnsats i «Den niende himmel» (Wolke 9) som på forhånd er utpekt til å bli den store «snakkisen» under filmfestivalen i Tromsø denne uken.
Filmen har norgespremiere 31. august.

Nært samarbeidDen sterke kjærlighetshistorien er verken glamorøs eller himmelstormende, men en naken og ærlig fortelling der hverdagsmennesker i høy alder innleder et dampende seksuelt forhold. For Ursula Werner var det ikke et stort skritt å bidra til eksplisitte sexscener i filmen.

— Jeg har samarbeidet nært med regissør Andreas Dresen i tre filmer. Han ville også vise seksualakten. Framstillingen er ekte. Her er ikke innsmigrende musikk, dunkelt lys eller softfilter. Jeg har så stor tiltro til Andreas Dresen at jeg følger hans instruksjoner. Nødvendigheten av å vise slike scener er komplisert. Men det handler om å frigjøre de eldre. Eldre mennesker har like stor rett som ungdom til å leve, arbeide og elske, sier Ursula Werner til NTB.

Nådde større publikumHun var ikke forberedt på at filmen skulle få en så varm mottakelse.

— Helt uventet ble Wolke 9 en internasjonal suksess. Filmen er vist i 25 land, og er satt opp også utenfor filmfestivalenes verden. Jeg har fått lov til å møte publikum i en rekke land. Om filmen settes opp i London, Praha, New York eller Genève, er reaksjonene de samme.

Under visningene ler folk på de samme stedene — og alle steder er de stille når filmen er over. Over alt finner publikum mye positivt, men også ting å sette spørsmålstegn ved, sier hun.

Prisbelønt I Cannes fikk filmen en spesialpris av juryen i Un Certain Regard-programmet. Ursula Werner ble nominert til beste skuespiller under fjorårets European Film Award, og ble tildelt prisen for beste skuespiller under filmfestivalen Geneva Cinema Tout Ecran.

Men for den tidligere østtyske skuespillerinnen er det reaksjonene fra publikum som varmer mest.

— Flere kvinner har gitt meg en klem, og sagt at de ikke lengre er redd for å bli gammel. Jeg har fått tilbakemeldinger fra ektepar som for første gang, eller for første gang på lang tid har begynt å snakke om sine ekteskapelige problemer. Slike reaksjoner gjør meg selvsagt svært lykkelig, sier Ursula Werner som også i Tromsø fikk møte publikum da filmen hadde premiere under Tromsø Internasjonale Filmfestival.

UtfordrendeFestivalsjef Martha Otte har utpekt filmen til sin lille favoritt under årets rikholdige program.

— Denne filmen er spesiell, fordi den inneholder fantastisk gode skuespillerprestasjoner. Du kommer veldig tett inn på hverdagsmenneskene som sliter med helt alminnelige problemer. Vi kjenner historien godt fra andre filmer, men det er spesielt hvordan så voksne mennesker må takle utfordringen med lidenskap. Vårt publikum er klar for det meste. De ønsker utfordringer. Hvis eldresex oppleves utfordrende, får de det i denne filmen, sier Otte til NTB.