SAVNET I OVER 100 ÅR:  Dette Fabergé-egget, laget til tsar Alexander III i 1887, var forsvunnet i over 100 år før det dukket opp på et bruktmarked i USA. Mannen som kjøpte det for 66 000 norske kroner, hadde det stående på kjøkkenbenken i årevis før han fant ut at det var verdt millioner. Foto: PA / Wartski / AP Photo / NTB Scanpix
SAVNET I OVER 100 ÅR: Dette Fabergé-egget, laget til tsar Alexander III i 1887, var forsvunnet i over 100 år før det dukket opp på et bruktmarked i USA. Mannen som kjøpte det for 66 000 norske kroner, hadde det stående på kjøkkenbenken i årevis før han fant ut at det var verdt millioner. Foto: PA / Wartski / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Hadde Fabergé-egg verdt 167 millioner stående på kjøkkenbenken i årevis

Luksusegget hadde vært savnet i over 100 år.

(Dagbladet): Siden 1902 har det vært et mysterium hvor det antikke Fabergé-egget fra tsar-Russland hadde blitt av.

Så oppdaget en intetanende amerikaner plutselig at han hadde millionegget stående på kjøkkenbenken.

Prøvde å selge det Egget ble sist sett i 1902 på en utstilling i St. Petersburg, før det ble konfiskert av bolsjevikene og forsvant under den russiske revolusjonen.

Nesten 100 år senere snubler en amerikaner over egget på et loppemarked i Midvesten i USA. Han kjøper det for 66 000 kroner.

Den anonyme amerikaneren prøvde å selge egget videre flere ganger, uten hell, da ingen ville betale mer enn 66 000 for det. Han vurderte også å smelte ned gullet for å få noen kroner. Men egget ble stående på kjøkkenbenken i et tiår. 

Så, i et øyeblikk av økonomisk desperasjon i 2012, gikk han inn på Google og søkte på «egg» og «Vacheron Constantin».

Øverst dukket Daily Telegraph-artikkelen «Har du dette millionegget stående på peishylla?» opp. Mannen var sjokkert. Han hadde det jo på kjøkkenbenken.

- Han fløy rett til London, på sin første tur til Europa, og kom for å få egget undersøkt. Han hadde ikke sovet på dagevis, sier Fabergé-ekspert for Wartski Kieran McCarthy til Daily Telegraph.

Millionegg på kjøkkenbenken McCarthy ble kontaktet av den anonyme amerikaneren for å undersøke egget, og ble svært overrasket da han fant kunstskatten stående utstilt på en kjøkkenbenk i USA.

- Det var et veldig nøkternt hjem i Midvesten, rett ved siden av motorveien og en smultring-sjappe. Og der sto egget, ved siden av noen muffins på kjøkkenbenken, fortsetter McCarthy.

Egget ble laget av Carl Fabergé for den russiske tsaren Alexander III, som ga det som påskegave til sin kone i 1887.

Grunnen til at historien kommer fram nå, er at egget skal stilles ut for første gang siden 1902. Antikksamlerne Wartski, som stiller ut egget i London, har derfor gått ut med historien.

I forhold til eggets verdi på 167 millioner kroner, er amerikanerens 66 000 for småpenger å regne.

- Jeg har sett noen utrolige oppdagelser i kunstverdenen, men jeg har aldri sett noe som dette - å finne en slik ekstraordinær skatt midt i ingenmannsland, sier McCarthy.