Hadde Fabergé-egg verdt 167 millioner stående på kjøkkenbenken i årevis

Luksusegget hadde vært savnet i over 100 år.

SAVNET I OVER 100 ÅR:  Dette Fabergé-egget, laget til tsar Alexander III i 1887, var forsvunnet i over 100 år før det dukket opp på et bruktmarked i USA. Mannen som kjøpte det for 66 000 norske kroner, hadde det stående på kjøkkenbenken i årevis før han fant ut at det var verdt millioner. Foto: PA / Wartski / AP Photo / NTB Scanpix
SAVNET I OVER 100 ÅR: Dette Fabergé-egget, laget til tsar Alexander III i 1887, var forsvunnet i over 100 år før det dukket opp på et bruktmarked i USA. Mannen som kjøpte det for 66 000 norske kroner, hadde det stående på kjøkkenbenken i årevis før han fant ut at det var verdt millioner. Foto: PA / Wartski / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden 1902 har det vært et mysterium hvor det antikke Fabergé-egget fra tsar-Russland hadde blitt av.

Så oppdaget en intetanende amerikaner plutselig at han hadde millionegget stående på kjøkkenbenken.

Prøvde å selge det Egget ble sist sett i 1902 på en utstilling i St. Petersburg, før det ble konfiskert av bolsjevikene og forsvant under den russiske revolusjonen.

Nesten 100 år senere snubler en amerikaner over egget på et loppemarked i Midvesten i USA. Han kjøper det for 66 000 kroner.

Den anonyme amerikaneren prøvde å selge egget videre flere ganger, uten hell, da ingen ville betale mer enn 66 000 for det. Han vurderte også å smelte ned gullet for å få noen kroner. Men egget ble stående på kjøkkenbenken i et tiår. 

Så, i et øyeblikk av økonomisk desperasjon i 2012, gikk han inn på Google og søkte på «egg» og «Vacheron Constantin».

Øverst dukket Daily Telegraph-artikkelen «Har du dette millionegget stående på peishylla?» opp. Mannen var sjokkert. Han hadde det jo på kjøkkenbenken.

- Han fløy rett til London, på sin første tur til Europa, og kom for å få egget undersøkt. Han hadde ikke sovet på dagevis, sier Fabergé-ekspert for Wartski Kieran McCarthy til Daily Telegraph.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer