- Kompromissløst: Torun Lian sier at «Victoria» er den mest krevende filmen hun noen gang har laget. Fra venstre: Iben Akerlie (Victoria), Bill Skargård (Otto) og Jakob Oftebro (Johannes). Foto: Jan Ung / Filmkameratene
- Kompromissløst: Torun Lian sier at «Victoria» er den mest krevende filmen hun noen gang har laget. Fra venstre: Iben Akerlie (Victoria), Bill Skargård (Otto) og Jakob Oftebro (Johannes). Foto: Jan Ung / Filmkameratene Vis mer

- Hadde ikke orket tre sekunder mer

- Det var sinnsykt mye arbeid, sier regissør Torun Lian om premiereklare «Victoria».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag er det premiere på vårens største norske film, Torun Lians filmatisering av Hamsun-romanen «Victoria» fra 1898.

- Jeg gikk vel inn i arbeidet med ganske lite ærefrykt, sier Lian til Dagbladet.

- Jeg visste ikke helt hvor mye den betød for veldig mange, og jeg hadde et mye sterkere forhold til flere av Hamsuns andre romaner, sier hun.

Ville ikke regissere Produsent John M. Jacobsen tok først kontakt med Lian på slutten av 90-tallet, og spurte om hun kunne tenke seg å regissere «Victoria».

- Hvorfor takket du nei da?

- Jeg syntes plottet var litt for enkelt. Et klassisk trekantdrama, og det var det, så jeg hadde rett og slett motivasjon til å gå i gang med det, sier hun.

- Hva gjorde at du ombestemte deg?

- Jeg begynte å lese Hamsun-biografier, og da jeg tok fram «Victoria» på nytt så jeg helt annerledes på den. Jeg leste på en måte Hamsun i karakteren Johannes, på den måten at han søker sjelelig lidelse på jakt etter inspirasjon, og jeg så også Victoria-karakteren og hennes kamp med seg selv i et helt nytt lys. Da fikk jeg rett og slett veldig lyst til å lage filmen, sier Lian.

- Kompromissløst Lian har tidligere regissert filmer som «Bare skyer beveger stjernene» og «Ikke Naken», men hun forteller at arbeidet med «Victoria» var langt mer krevende.

- Det var sinnsykt mye mer arbeid. Jeg tror faktisk ikke jeg hadde orket tre sekunder mer, men jeg ville at prosjektet skulle være helt kompromissløst, sier hun.  

Hovedrolledebutant Hovedrollen spilles av Iben Akerlie (24), og hvis man ser bort fra en liten rolle i filmen «Glasskår» fra 2002, er dette Akerlies debut på stort lerret.

- Jeg synes det har blitt en veldig vakker film, sier Akerlie til Dagbladet.

Takket først nei: Torunn Lian takket nei til å regissere «Victoria» da hun ble spurt for 15 år siden, men så ombestemte hun seg, og filmen har premiere på fredag.
Foto: Eirik Kopperud Edh
Takket først nei: Torunn Lian takket nei til å regissere «Victoria» da hun ble spurt for 15 år siden, men så ombestemte hun seg, og filmen har premiere på fredag. Foto: Eirik Kopperud Edh Vis mer

- Hvordan var det å se seg selv som Victoria?

- Det er jo litt rart selvfølgelig. Jeg ser jeg at jeg hadde masse myggstikk, og så ser halsen min plutselig tjukk ut og sånne ting. Men  jeg synes som sagt det har blitt en veldig fin film.

- «Victoria» er et klassisk trekantdrama. Er det en tematikk du kjenner deg igjen i?

- I dag er det vel mer vanlig med syvkantdrama, kanskje? Litt sånn «Hotel Cæsar». Men om jeg har vært i et trekantdrama eller ikke, har jeg i hvert fall ikke tenk til å fortelle til deg, sier hun.

Akerlie tar for tiden enkeltemner på Universitetet i Oslo. Hun forteller at hun ikke har fått noen konkrete tilbud om nye filmroller, men at hun gjerne vil fortsette skuespillerkarrieren.

- Det er bare å ringe meg, sier Akerlie.

Fersking: Iben Akerlie gjør sin første store filmrolle som Victoria.
Foto: Eirik Kopperud Edh
Fersking: Iben Akerlie gjør sin første store filmrolle som Victoria. Foto: Eirik Kopperud Edh Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer