«Hadde jeg skrevet tekster med fasit hadde jeg sikkert skrevet krim»

Martin (18) er månedens poet igjen. Men tolkningene hans får vi ikke.

DEN SOM ROPER I SKOGEN: Martin Stray Egeberg (18) er månedens poet nok en gang. Og likner ikke så lite på en Tom Waits i skogen på dette bildet tatt av hans faste fotograf. Foto: Bjørn Bergene.
DEN SOM ROPER I SKOGEN: Martin Stray Egeberg (18) er månedens poet nok en gang. Og likner ikke så lite på en Tom Waits i skogen på dette bildet tatt av hans faste fotograf. Foto: Bjørn Bergene.Vis mer

Av de fire utvalgte finalistene fra elevenes diktforum Skolekammeret i mars, var det poeten Hoenikker som gikk helt til topps, med diktet «Snøfall». Bak nicket gjemmer det seg en gjenganger, nemlig Martin Stray Egeberg (18) som har blitt månedens poet en perlerad av ganger. Han er også i marsfinalen et dikt «Hva ville Bokonon sagt?», men det er «Snøfall» vi har våre øyne på nå:

Snøfall
 
det hele startet med en mann som
åpnet en eske med fyrstikker
og tente på verden for å se om
noen der ute ville oppdage oss

flammene spredde seg som en velsignelse
fra land til land, og brennende fugler
spredde ilden over verdenshavene

vi kunne kjenne tankene våre ta fyr
og legge seg som en askesky
over netthinnene våre

de døde skulle endelig få dø
de levende hadde ingenting å gråte over
ingen sexorgier brøt ut i gatene og alt
var stille, vakkert og etterlengtet

Hoenikker

Juryen undrer: Hvem er mannen med fyrstikken, hvor i verdenshistorien befinner vi oss - nyere tid (jamfør den arabiske våren), eller er vi tilbake til bokstavelig talt eldgamle tider? Dette spør vi da også poeten om, men til tross for (eller på grunn av?) de morsomme tolkningene han så langt har fått på diktet, vil han ikke drepe diktets frihet med å gi en fasit på det:

- Det har ikke en fasit, hadde jeg skrevet tekster med fasit hadde jeg sikkert skrevet krim, sier han.
- Selv om du skriver under forskjellige nick, vil jeg påstå at du har en gjenkjennelig stil. Kan du selv si noe du tror kjennetegner din stil?
- Jeg har ikke bevisst valgt meg en stil, men når man har skrevet en stund merker man hva som funker og ikke funker. Jeg skriver også lite ut fra fantasien, det meste er basert på virkelige personer, inntrykk og hendelser, på en fantasifull måte. Jeg liker å skrive om hvordan det er å være ung i 2012, omringet av digitale gadgets, facebook-statuser og twitter. Hvor vi vandrer fra institusjon til institusjon. Man må spille på styrkene sine, og jeg prøver derfor ikke å skrive basert på lang livserfaring og intellektuell suverenitet. Jeg skriver heller ambisiøst og kanskje naivt om hvordan vi skal omfavne verden. Jeg har liksom ikke så mye jeg skulle sagt om gleden av å være far eller hvor trasig ekskona er.
Sist vi intervjuet poeten skulle han til den slovenske hovedstaden Ljubljana for å lese dikt på en poesifestival.

- Hvordan gikk det?

- Det var en kjempeopplevelse. Det var et mørkt og røykfylt lokale, og atmosfæren var helt magisk. Diktene mine ble godt mottatt, og etter diktlesninga satt vi syv-åtte poeter igjen til de sene nattetimer på ekte bohemvis. Vet at det er noen andre norske poeter som skal lese i Slovenia til sommeren, og de burde virkelig glede seg. Makan til engasjement og kjærlighet for poesi skal man lete lenge etter.
Vi gratulerer! Og begrunner marsseieren med følgende jurykommentar:

Fengende
«Snøfall» er et dikt med kvaliteter i bøtter og spann. Det er ryddig komponert, rått, gåtefullt og morsomt. Gjennomgangsmotivet er ild. Mannen som tenner opp, forklares ikke nærmere. Og takk for det.  Ilden er «en velsignelse», den er tanker, den ledsages av fugler. Alt i bevegelse. «Flammene spredde seg som en velsignelse» og nærheten mellom kulde og varme, er et nyskapende og kreativt paradoks. I siste strofe faller tingene til ro, og humoren kommer inn med full styrke: «ingen sexorgier brøt ut i gatene». Juryen ser at diktet lever opp til ordbokas definisjon av apokalypse: «Skrift som i form av åpenbaring viser fremtidens hendelser.» Men forsoning og aksept tar til slutt lidelsens plass. Hoenikker har skrevet et dikt med både alvor og humor. Takk! Det fenger.

For juryen,
Kristian Rishøi

I juryen sitter Helge Torvund (diktlærer i Diktkammeret), Kristian Rishøi (diktlærer i Skolekammeret) og Maria Børja. Send inn egne dikt! I DiktkammeretSkolekammeret eller på Dikt.no.

Juryen ønsker å minne om at det ut april pågår en diktkonkurranse i Hulda og Arne Garborgs ånd i Diktkammeret. Les mer og delta ved å merke diktet ditt med (G) i Diktkammeret!