Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Hadde jeg vært Lerche, ville jeg meldt meg inhabil

Flere reagerer på bindinger mellom jurymedlemmer, nominerte og vinnere under Spellemannprisen.

KRITISK: Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge, sier til Dagbladet at man alltid skal prøve å etterstrebe habilitet og ha færrest mulig bindinger mellom jury og nominerte.
KRITISK: Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge, sier til Dagbladet at man alltid skal prøve å etterstrebe habilitet og ha færrest mulig bindinger mellom jury og nominerte. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er alltid viktig å opptre varsomt når det kommer til habilitet, og bindinger er alltid uheldig, sier musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

I de ulike juryene for Spellemannprisen er det flere eksempler på at norsk musikkbransje er liten. Forholdene mellom jurymedlemmene og de nominerte artistene er ofte nær

Da Anne Grete Preus vant Hedersprisen under forrige ukes Spellemannutdeling, var den første hun takket i talen sin Mads Nilsson, tidligere direktør i Warner Music, og den første som signet Preus til en stor platekontrakt.

Nilsson satt også i juryen som bestemte at nettopp Preus skulle få årets hederspris.

Habilitet Borch Bugge i P3 mener man alltid skal prøve å etterstrebe habilitet og ha færrest mulig bindinger mellom jury og nominerte.

- Samtidig går Hedersprisen oftest til noen som har figurert i lang tid på musikkscenen, og det er vanskelig å finne en bredt sammensatt jury der ingen har bindinger, sier han.

Tidligere spellemanngeneral og IFPI-direktør, Sæmund Fiskvik, sier til Dagbladet at han ikke vil gå inn på de konkrete tilfellene, men sier at under hans ledelse brukte de mye tid og energi på å sørge for at jurymedlemmene var habile i kategoriene de skulle bedømme.

- Det er en betydelig utfordring å vite om alle som er venner eller ikke venner i musikklivet. Man må holde tunga rett i munnen, sier Fiskvik.

Familie I kategorien «Tekstforfatter» satt blant andre musiker Sondre Lerche i juryen. En av de nominerte i kategorien var Lars Vaular, som er både Lerches fetter og musikerkollega.

De to har tidligere gitt ut musikk sammen, og har tidvis jobbet under samme management.

- Hadde jeg vært Lerche ville jeg meldt inhabilitet av hensyn til Vaular. Det vet jeg ikke om han har gjort, sier Borch Bugge.

Det var ikke Vaular, men Frida Ånnevik som stakk av med prisen for beste tekstforfatter.

Vennskap Tidligere direktør i Warner, Mats Nilsson, sier han absolutt følte seg habil i spørsmålet om hvem som skulle få Hedersprisen.

HEDERSPRIS: Artist Anne Grete Preus stakk av med årets Hederspris under Spellemannprisen. I juryen satt mannen som signerte henne for 25 år siden, og som jobbet med henne til 2002, Mats Nilsson. Nilsson var også det første navnet Preus nevnte under takketalen. Foto: Adrian Øhrn Johansen
HEDERSPRIS: Artist Anne Grete Preus stakk av med årets Hederspris under Spellemannprisen. I juryen satt mannen som signerte henne for 25 år siden, og som jobbet med henne til 2002, Mats Nilsson. Nilsson var også det første navnet Preus nevnte under takketalen. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer

- Jeg og Preus samarbeidet tidligere. Jeg skrev hennes første store platekontrakt, men siden jeg sluttet i Warner Music for 12 år siden har vi ikke samarbeidet. Hun takket plateselskapet Warner for støtten, og det var derfor mitt navn kom opp i takketalen. Jeg følte ikke det var noe problem i det hele tatt, sier Nilsson til dagbladet.

- Når det gjelder vennskap og tidligere samarbeid er det mange tilfeller. Særlig i kategorier med få utgivelser, som for eksempel hip-hop, elektronika eller samtid. Dersom det er et samarbeid på den påmeldte utgivelsen utgår det med en gang, sier Spellemann-juryleder Trude Løken.

- Er ikke slektskapsforhold mer enn bare tidligere samarbeid?

- Det ble gjort en vurdering av dette i kategorien «Teksforfatter» og vi falt ned på at jurymedlemmet kunne brukes. Vi ser i ettertid at dette kan skape diskusjon og er helt enige i at tvilstilfeller bør unngås. Men det er et lite land og en liten bransje så det er nær sagt umulig å unngå relasjoner på en eller annen måte. sier Løken.

Juryen for Hedersprisen settes av styret i Spellemann AS, derfor kan ikke Løken kommentere det.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Sondre Lerche eller hans manager, Mikal Telle går kveld eller i dag tidlig. PR-kontakt for Lerche, Erle Strøm i HES, kunne heller ikke hjelpe.

VURDERTE FETTEREN: Musiker Sondre Lerche satt i juryen for kategorien «Tekstforfatter». Fetteren Lars Vaular var nominert i kategorien, men vant ikke. Foto: Thomas Rasmus Skaug
VURDERTE FETTEREN: Musiker Sondre Lerche satt i juryen for kategorien «Tekstforfatter». Fetteren Lars Vaular var nominert i kategorien, men vant ikke. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!