PROTEST: Snowboarderen Tit Stante fra Slovenia brukte OL-arenaen til å protestere mot den amerikanske rapperen Meek Mills fengsling. Foto: NTB scanpix
PROTEST: Snowboarderen Tit Stante fra Slovenia brukte OL-arenaen til å protestere mot den amerikanske rapperen Meek Mills fengsling. Foto: NTB scanpix Vis mer

Meek Mills

Hadde kryptisk beskjed på brettet: -Kan bli diskvalifisert

Snowboarderen Tit Stante protesterte mot fengslingen av rapperen Meek Mill fra OL-arenaen tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Etter å ha kjørt sin første omgang i halfpipe-kvalifiseringen under OL i Pyeongchang tirsdag, rettet den slovenske snowboardkjøreren Tit Stante fronten av snowboardet sitt mot tv-kameraene.

På brettet sto det skriblet en kryptisk beskjed: #FreeMeekMill.

Den håndskrevne beskjeden referer til Philadelphia-rapperen Meek Mill (30), som for øyeblikket sitter fengslet med en 2-4 års dom etter brudd på vilkårene for prøveløslatelse.

#FreeMeekMill

Mill ble dømt til to års fengsel i november i fjor etter å ha vært ute på prøve i nærmere ti år. Den opprinnelige dommen, som han fikk som 21-åring i 2007, var for brudd på våpen- og narkotikaloven.

Etter å ha brutt vilkårene for prøveløslatelsen sin fem ganger, bar det på ny inn i fengsel for Philadelphia-rapperen høsten 2017.

Det tok ikke lang tid etter at Mill fikk den nye dommen, før emneknaggen #FreeMeekMill begynte å sirkulere på nettet blant engasjerte fans.

Også mange framtredende rappere har stått fram og protestert mot Mills dom, som de mener er alt for streng.

Nå har protesten også nådd De olympiske leker.

- Kan bli diskvalifisert

Tomas Kristensen er advokat hos advokatfirmaet Kristensen og Kleven, og har mange års erfaring med reglementet i OL.

Han viser på generelt grunnlag til paragraf 50 i loven til Den internasjonale olympiske komite (IOC), også kalt «Charter», og spesifiseringen av denne, der det står at det ikke er lov med reklame, demonstrasjoner eller propaganda av politisk- religiøs- eller rasemessig karakter på idrettsarenaen.

- Dette er et veldig eksplisitt uttrykk, i og med at han har brukt det på eget utstyr som han bruker under OL, og som han vet vil bli eksponert for medier. Dette vil nok være noe som potensielt kan være i strid med bestemmelsen i IOCs regelverk, sier Kristensen, og legger til:

- I spesifiseringen av regelverket står det at reklamer og skriftlige ytringer verken kan påføres personer, klær eller utstyr som utøverne benytter. Og da er det slik at IOC kan sanksjonere vedkommende, og potensielt også diskvalifisere ham, sier han.

- Tror IOC vil reagere

Kristensen sier IOC er opptatt av at OL ikke skal brukes som et politisk talerør for utøverne, men at det likevel til stadighet har vært et tema. Gjerne også med spørsmål om hvor grensa skal gå med tanke på ytringsfriheten for utøvere og de andre som er med i OL.

- Dette kan fort høres ut til å være brudd på reglene. Jeg tror IOC vil reagere på det, og det overrasker meg dersom de ikke har gjort det allerede, sier han.

Snowboarderen Tit Stante har foreløpig ikke kommentert saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer