- Hadde låta vært et virus, ville WHO umiddelbart slått alarm

Vi anmelder årets MGP-låter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvor genuin er magen til MGP-general Jan Fredrik Karlsen?

Og hvor mye kan den føle?

I kjent farvann Da han presenterte årets ti norske finalister tidligere i år, uttalte Karlsen til Dagbladet at han lyttet til magefølsen. Vi som har fulgt Jan Fredrik «armer og bein» Karlsen noen år skal ikke underkjenne den stramme og veltrente magen hans - eller smaken og fingerspitzengefühlen for den del.

Men: det er inget genuint grep han har foretatt.

Karlsen seiler MGP-skute videre den kursen skipper Per Sundnes staket ut, og som har vært rådende de de siste ti åra.

Vinneren er... Her er ballader, pop og rock - med eller uten orkesterarrangement. Ingen vokaler som skjemmer MGP. Kanskje har vi en ny Sissel Kyrkjebø i Stine Hole Ulla? I fjor hadde vi «En godt stekt pizza» med Staysman & Laz. Årets «russelåt», Freddy Kalas' «Happy Rush», er langt mindre svidd.

«Happy Rush» både svinger og irriterer - og vil gjøre vei i vellinga og garantert få mange stemmer.

Den beste låta, «Icebreaker», jo - jeg har tvilt meg fram, står Agnete Johnsen for: jenta som sjarmerte oss i MGP jr. 2008 med «Oro jaska Beana» i bandet The Blacksheeps. Nå er hun blitt en ung kvinne som stadig sjarmerer der hun dukker opp. En opplagt vinner.

Ungt og friskt Bortsett fra Stage Dolls, er det bare unge, nye artister med i årets Meldi Grand Prix. Laila Samulesen fra 90-tallets The Tuesday er ingen novise, men er mer kjent som låtskriver enn artist.

Jan Fredrik Karlsen har valgt bort etablerte, typiske MGP-artister som Bettan, Tor Endresen og andre i senior-segmentet - og det er like greit.

En viktig faktor som i høyeste grad er med på å avgjøre resultatet, er hvordan artistene framfører sitt bidrag med dans og sceneshow. Dette gjenstår å se 27. februar i Oslo Spektrum.

«Dans, dans, dans oppå bordet» Låt: «Stand Up»
Artist: Makeda
Tekst og melodi: Danne Attlerud, Michael Clauss og Thomas Thörnholm

En vitaminpille i vintermørket. Makeda bor i Asker, men har afrikanske aner, og det kommer lekent og frodig tilsyne i en glad og boblende poplåt med motown-feeling meget sterk vokal: en gladlåt det er umulig å sitte stille å høre på: «Dans, dans, dans oppå bordet».

Maskinell komputerpop som pirrer litt Låt: «Laika»
Artist: The Hungry Hearts feat. Lisa Dillan
Tekst og melodi: Tonje Gjevjon

Et performanceband, sju unge kvinner, som byr på maskinell komputerpop inkludert tyskspråkelig ompa og ditto forståelse av sjangeren. Selv om låta ikke imponerer, så er den forfriskende annerledes. Sammen med en pirrende visuell pakke kan jo resultet bli knall.

Som et aggressivt virus Låt: «Feel Da Rush»
Artist: Freddy Kalas
Tekst og melodi: Fredrik Auke, Simen Auke, Mikkel Christiansen, Trond Opsahl og Christoffer Huse

Hadde låta vært et virus, ville WHO umiddelbart slått alarm. Den fester seg aggressivt og kan virke lammende på god smak, som en russelåt parret med toner fra syden-disco tilsatt kunstig afroengelsk-vokal. Irriterende, morsom og vanedannende. Elsk - hat!

Melodiøs gitarock med tvilsom oppdatering Låt: «Into The Fire»
Artist: Stage Dolls
Tekst og melodi: Torstein Flakne, Anne Judith Wik, Mark Spiro, Hallgeir Rustan

80-og 90-tallets mykheavyrock-heltene fra Midt-Norge er tilbake. Dette er ikke på høyde med det beste fra bandets portefølje, for gutta har skjemt oss bort med «hits & hooks». Gitarbasert rock med forsøk på moderne popoppdatering, som trekker ned.

Flott stemme, kjedelig låt Låt: «Traces»
Artist: Stine Hole Ulla
Tekst og melodi: Stine Hole Ulla, Trude Kristin Klæbo og Ingrid Skretting

Pianoballade med overjordisk skjønn eventyrvokal. Kunne vært en låt til en Disney-tegnefilm. Når orkestert kommer inn med strykere, sildrer tonene som kildevann i en fontene. Vakkert, men akk så stillestående kjedelig - briljant vokal i Sissel Kyrkjebø-land til tross.

Oppskrift til MGP-suksess Låt: «Icebreaker»
Artist: Agnete Johnsen
Tekst og melodi: Agnete Johnsen, Kristin Johnsen, Gabriel Alares og Ian Curnow

Mektig og storstilt pop som unngår å bli pompøs. Den er skrudd sammen på et vis som likner på flere MGP-suksesser á la Margaret Berger, Tooji og Loreen. Den har en undertrykk som suger lytteren til seg, og Agente synger strålende. Har vi en vinner?

Ordinært og uten utfordringer Låt: «Anyway»
Artist: Pegasus
Tekst og melodi: Tommy Nilsen og Ronny Nilsen

Denne gjengen er ikke danseband i tradisjonell forstand, men mer et hvilket som helst kredibelt popband. Anyway er en melodiøs ballade som folder seg ut med kraft og selvsikkerhet. Hadde likevel forventet noe mer originalitet fra brødrene Nilsen.

Storslått i all sin enkelhet Låt: «Afterglow»
Artist: Laila Samuels
Tekst og melodi: Laila Samuelsen, The Beatgees og Jan Weigel

Laila Samuelsen er en dreven komponist som vet å berøre. Vokalballaden åpner mystisk og storslått i all sin enkelhet. Dette er dramatisk, med en twist som gir en slags skotsk eller irsk touch. Kunne vært soundtracket til en film om alver.

Lettlikt, men for lett  Låt: «Anna Lee»
Artist: Suite 16
Tekst og melodi: David Bjoerk, Andreas Moe, David Eriksen og Alexander Austheim

Boyband som spiller på alle forventede strenger. En fengende feelgood-låt. Lettlikt med god energi, men det holder ikke helt til mål. Den kunne med små grep hatt bedre holdbarhet. Den blir for grunn og banal i produksjonen, men står seg greit på sjarmen.

Ordinært og uten utfordringer Låt: «History»
Artist: Elouiz
Tekst og melodi: Jeanette Olsen, Michael Jay og Andre Lindahl

Ingen usmak på dette, men det imponerer neppe ingen heller - som en grei forrett. Alt er pent, vel dandert, forutsigbart og strømlinjeformet. Angloamerikansk mainstream uten noen utfordringer, heller ikke vokalt, fra unge Elouiz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer