PÅ LITTERATURTOGET: Kronprinsesse Mette-Marit ønsker å inspirere til leselyst med sitt engasjement. I år var hun med Litteraturtoget for tredje året på rad. Foto: NTB Scanpix
PÅ LITTERATURTOGET: Kronprinsesse Mette-Marit ønsker å inspirere til leselyst med sitt engasjement. I år var hun med Litteraturtoget for tredje året på rad. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Hadde Mette-Marit brydd seg, hadde hun satt av 50 mill. i stipender til norske forfattere

Birger Emanuelsen mener kongehuset låner troverdighet fra norske forfattere.

(Dagbladet): - Jeg har ventet lenge på at noen skulle si noe om dette, men det kom ingenting, så da ville jeg lette hjertet mitt, forteller forfatter Birger Emanuelsen til Dagbladet.

Litteraturtoget 2016, ledet av kronprinsesse Mette-Marit, gikk fra Bergen 1. juni, og hadde siste stopp i Oslo fredag med et avsluttende arrangement på Litteraturhuset i hovedstaden.

Det var VG som først omtalte saken.

Underveis på turen har Norges bokelskende kronprinsesse blant annet hatt samtaler med kjente forfattere og fortalt om sine favorittbøker.

«Formålet er å inspirere til leseglede og leselyst», skriver Kongehuset på sine nettsider.

- Trenger et image Det var i går Emanuelsen kom med sine friske synspunkter på det han mener er kongehusets negative «innblanding» i norsk litteratur:

- Jeg klarer ikke å se hva kronprinsessen skal tilføre norsk litteratur. Jeg ser imidlertid svært godt hva norsk litteratur, og norske forfattere, skal tilføre henne. Et sårt tiltrengt image, skrev Emanuelsen i et kritisk innlegg på sin Facebook-profil.

Han mener Norges forfattere låner bort sin egen troverdighet til kongehuset.

Overfor Dagbladet utdyper den prisbelønte forfatteren kritikken:

- Dette handler ikke om Mette-Marit som person eller forfatterne som er med på Litteraturtoget. Innlegget handler om hva forfatterrollen skal være i en norsk offentlighet som er gjennomsyret av strategier, hensyn og posisjonsmakeri. Litteraturen er et av de siste frirommene hvor stemmer som ikke når offentligheten til vanlig kommer fram, sier forfatteren til Dagbladet.

- Burde gi stipend Emanuelsen mener det er pussig at ingen andre har nevnt dette.

- Norge er ikke uten klasseforskjeller. Alle har ikke de samme forutsetningene for å lykkes, og adgang til maktas sirkler. Kongehuset opptar en halv milliard på statsbudsjettet, og både vårt og Europas kongehus er nå under press. Det er fint at de vil være samlende, men de har også et politisk prosjekt på gang.

- Litteraturtoget gjennomføres for å legitimere dette maktforholdet, og forfattere som låner bort sin troverdighet til det mener jeg ber om for lite tilbake. Hadde Mette-Marit virkelig brydd seg hadde hun satt av 50 millioner kroner i stipender til norske forfattere, fortsetter Emanuelsen.

- Du skriver selv at det kan hende du er bitter fordi du ikke er invitert. Er du bitter?

- Alle forfattere er bitre og forfengelige. Det er en grunn til at jeg begynte å skrive, men helt alvorlig: Dette betyr noe for meg. Kongehuset er hyggelige og Mette-Marit er en dyktig formidler av litteratur, men vi må ikke miste oversikten over hvem de er og maktposisjonen de besitter. Da blir vi redusert til en stemme for makta og mister motstandskraften vi skal besitte.

Mette-Marit: - Inviterer ikke Kronprinsessen uttalte til NTB i går kveld at hun ikke har lest innlegget til Emanuelsen.

- Han kritiserer Litteraturtoget for ikke å gjøre noe for norsk litteratur?

- Da må han nesten komme på et av stoppene til neste år, for jeg tror han ville hatt en annen mening hvis han hadde vært der, svarte Mette-Marit.

- Var det en invitasjon?

- Nei, jeg inviterer på et litt annet grunnlag enn et innlegg i en facebookartikkel, uttalte Mette-Marit som etter å ha avsluttet årets litteraturtog håper hun har inspirert til økt leselyst blant nordmenn.

- Jeg håper at noen flere tar opp en bok. Jeg håper vi bidrar til å skape en debatt om litteratur, bidrar til at folk får lyst til å snakke mer om bøkene de leser, dele mer av bøkene de leser. Det har vært viktig for oss å snakke om bøker på sosiale medier i løpet av turen, sier kronprinsessen.

- Sendt på Facebook Kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, skriver til en e-post til Dagbladet at kronprinsessen er «svært opptatt av litteratur, og litteraturen som nøkkel til å forstå verden og seg selv».

- Vår tid er full av støy og avbrytelser og den analoge boken har sterk konkurranse. Årets tema er utenforskap. Kronprinsessen har flere ganger på reisen snakket om hvordan man kan finne fellesskap i bøkene. Hun er særlig opptatt av hvordan litteraturen kan lette presset på ungdom ved å ta opp tabuer og skam, forteller Hagen og fortsetter:

- Møtene mellom Kronprinsessen og forfattere på biblioteker og litteraturhus blir sendt live på kongehusets Facebook. På denne måten kan alle delta og få høre forfatterene uten journalistenes filter.

KRITISK: Forfatter Birger Emanuelsen. Foto: Eivind Yggeseth
KRITISK: Forfatter Birger Emanuelsen. Foto: Eivind Yggeseth Vis mer