Hadde neandertalerne arvesynd?

Jeg har vært på Alphakurs i Frikirken og stilt det spørsmålet alle lurer på.

NOE SOM SKURRER: Det moderne mennesket er omkring 200 000 år, så da er det rimelig å anta at arvesynden er like gammel. Men det er noe som skurrer, sa jeg og så på de andre, skriver Tuftebarten. Foto: Scanpix
NOE SOM SKURRER: Det moderne mennesket er omkring 200 000 år, så da er det rimelig å anta at arvesynden er like gammel. Men det er noe som skurrer, sa jeg og så på de andre, skriver Tuftebarten. Foto: ScanpixVis mer
Meninger

«Noen spørsmål er dypere enn andre, og da kan det være godt å tenke sammen med andre mennesker», stod det på plakaten som inviterte meg på Alphakurs i Frikirken. Jeg passerer mange reklameskilt i løpet av en dag, men lar meg sjelden affektere. Men denne plakaten var annerledes. «På tide å se litt nærmere på de store spørsmålene?» stod det. Siden jeg er over gjennomsnittet interessert i de store spørsmålene, var det som om den snakket direkte til meg.

Møtet var allerede neste kveld, og jeg lusket inn i det uhøytidelige kirkebygget rett før klokka seks. Jeg var på leit. Etter grupperom Sakkeus. Der satt det tre mennesker. En gammel dame, ei jente i 20-årene som kanskje var fra Filippinene, og så møteleder Even.

Møtet startet med en kunstpause. Etterfulgt av en pinlig stillhet. Endelig sa Even det jeg hadde ventet på.

-- Har dere noen spørsmål om den kristne tro?

Jeg rakk opp hånda med det samme.

- Hadde neandertalerne arvesynd?

Det ble stille.

- Det er egentlig bare det jeg lurer på.

Blikket til Even sa først, kødder du? Men jeg mente alvor. Da sa blikket hans, hvordan kan jeg vri meg ut av denne situasjonen? På samme måte som folk som prøver å unnslippe middagsinvitasjoner fra kollegaer. Men stemmen hans var defensiv og sa, jeg er ikke sikker på om jeg forstår hva du mener?

Dette var mitt øyeblikk. Jeg fortalte om vår liberale folkekirke, som hadde kvittet seg med helvete og godtatt evolusjonslæren. Men arvesynden, altså troen på at synd går i arv i en rett linje fra Adam og Eva til deg og meg, den bestod i god protestantisk ånd. Det moderne mennesket er omkring 200 000 år, så da er det rimelig å anta at arvesynden er like gammel. Men det er noe som skurrer, sa jeg og så på de andre.

Nå begynte jeg å varme opp. Setningene hørtes overbevisende ut. Bedre enn da jeg øvde dem inn foran baderomsspeilet. Jeg henvendte meg direkte til de to kvinnene. Har ikke dere også alltid tenkt at arvesynden bare gjaldt vår egen art? Spørsmålet var retorisk og jeg hadde ikke tid til å vente på svar.

Da det moderne menneske inntok Europa for 15.000 år siden, fortsatte jeg, måtte vi dele plassen med andre arter som oter, røyskatt og ...neandertalere. Og da var det noen av oss gutta som ?got jiggy? med en neandertalerjente (jeg sa ?got jiggy? med amerikansk aksent, for effektens skyld). Derfor har vi alle litt neandertaler-DNA i oss. Men hva med disse barna - halvt neandertaler og halvt moderne menneske - fikk de også halv arvesynd? Eller hadde neandertalerne også arvesynd?

Jeg var ferdig. Plutselig ble jeg usikker på om DNA-utsagnet gjaldt jenta fra Filippinene, men jo, jeg hadde lest at det kun var deler av Afrika som unnslapp disse neandertaler-genene.

Even var målbundet. Den gamle damen fiklet nervøst med en tidlig iPhone-modell. Til slutt rakk Even fram en skål og spurte om vi ville ha en twist, og det ville vi. Da tok den filippinske jenta ordet.

- Jeg er katolikk, sa hun. Og vi bryr oss ikke om arvesynden.

Jeg konverterte på flekken. Alphakurset hadde levert. Igjen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.