- Hadde neppe peiling på hvorfor tungtvann var så viktig

Krigshelt Knut Haukelid senket en ferje for å hindre at Hitler fikk det verdifulle tungtvannet. 14 sivile mistet livet.

SPILLER HELTEN: Frank Kjosås spiller Knut Haukelid. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet
SPILLER HELTEN: Frank Kjosås spiller Knut Haukelid. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I sjette og siste episode av NRK-suksessen «Kampen om tungtvannet» senkes jernbaneferja DF Hydro, i sabotasjeoppdraget som ble kalt «Tinnsjøaksjonen».

Det var Knut Haukelid, spilt av Frank Kjosås, som hadde ansvaret for aksjonen som kostet 14 nordmenn livet og stanset utsendelsen av tungtvannsrester til Tyskland. Serien om sabotasjeaksjonen setter stadig nye seerrekorder.

Uskyldige mistet livet - Jeg tror ikke Knut hadde spesielt store problemer med å utføre oppdraget, selv om sivile kunne miste livet. Det var en aksjon som måtte gjøres, de hadde også fått godkjenning fra Storbritannia og da var det bare å iverksette, sier Ivar Dyp Kraglund, amanuensis ved Hjemmefrontsmuseet.

- At uskyldige mistet livet var en uønsket men nødvendig bivirkning. Det var et større bilde her, fortsetter han. 

Tidligere har historien om «Tinnsjøaksjonen» blitt tonet ned fordi det kan skyggelegge heltebildet av tungtvannssabotørene. NRK har valgt å inkludere aksjonen i sin beretning.

- Selvfølgelig er senkingen av ferja med. Og det kommer klart fram hvor mange sivile liv som gikk tapt, sier regissør Per Olav Sørensen til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.