Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hadde «omfattende innvendinger» mot «Beatles»-filmen

Men stjerneregissørene hevder de ikke fikk se den før det var for sent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stjerneregissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning går til søksmål mot produksjonsselskapet bak storfilmen «Beatles», som de to stjerneregissørene skulle være såkalte kreative produsenter på.

Rønning og Sandberg mener at de har vært stengt ute av arbeidet med filmen siden oktober i fjor, og at de ikke får sin rettmessige eierandel i og kreditering på det ferdige produktet.

Ifølge et brev fra advokat Stine Helen Pettersen til Norsk Filminstitutt hadde de to «Max Manus»- og «Kon Tiki»-regissørene flere innvendinger mot filmen da de omsider fikk se den 24. januar i år. Men da var det ifølge advokaten for seint å gjøre noe med filmen.

«Dette var kun dager før testvisningen, så selv om Rønning og Sandberg hadde en rekke innvendinger og endringsforslag, var det i praksis minimale muligheter til å påvirke klippen», heter det i advokatens brev.

Omfattende endringer En måned senere, etter å ha truet med å gå til domstolene for å få stanset filmen, fikk Rønning og Sandberg tilgang til en digital kopi. Da var det imidlertid bare dager igjen til man skulle starte miksingen av musikken til filmen.

«Siden man har fått informasjon om at musikkmiksen skal starte første uken i mars, vil det ikke være tilstrekkelig tid til å få implementert de endringsforslag Rønning og Sandberg har til filmen, all den tid disse så langt er omfattende», skriver advokat Pettersen til NFI.

I en senere e-post til NFI skriver hun at klippen av filmen på dette tidspunktet allerede var låst. Det innebærer at det ikke er teknisk mulig å gjøre endringer i filmen.

Avviser at det var for seint Jørgen Storm Rosenberg, «Beatles»-filmens hovedprodusent, tilbakeviser overfor Dagbladet at Rønning og Sandberg ikke har fått anledning til å komme med innspill til den ferdige filmen.

- Når man er i en kreativ prosess ønsker man selvfølgelig innspill som kan gjøre filmen bedre. Og det er slike innspill Rønning og Sandberg har kommet med. Selv vil jeg ikke kalle endringsforslagene deres «omfattende», sier han.

Jørgen Storm Rosenberg tilbakeviser også at «Beatles» ble lydmikset og låst i februar.

- Lydmiksen skjedde denne uka, sier han.

Via sin advokat avviser Storm Rosenberg i brev til NFI at Rønning og Sandberg ikke har fått utøve rollene som «kreative produsenter», eller at de har vært stengt ute av prosjektet.

Fikk gi tilbakemeldinger Storm Rosenbergs advokat skriver i tilsvaret til NFI at de har fått se castingtaper og lese daglige produksjonsrapporter, deltatt på opptak, sett klipp og gitt tilbakemeldinger underveis.

Rønning og Sandberg skal også ha hatt møter med amerikanske distributører på vegne av «Beatles»-filmen og deltatt i utarbeidelsen av filmplakat og trailer, hevder Storm Rosenbergs advokat.

De to regissørene, som ble Oscar-nominert for «Kon-Tiki» i 2012, skulle opprinnelig regissere «Beatles», men måtte trekke seg etter å ha fått jobben med å lage den nye «Pirates of the Caribbean»-filmen i USA. Da hadde de jobba med den i fem år.

Norsk Filminstitutt krevde at de to fikk fortsette i en mer overordna rolle for at den offentlige støtten til filmprosjektet ikke skulle trekkes tilbake. Dermed ble de «kreative produsenter» mens dansken Peter Flinth overtok regissørstolen.

GA FRA SEG REGIEN, BLE PRODUSENTER: Men nå mener filmskaperne Joachim Ronning (t.h.) og Espen Sandberg at de ikke har fått komme med innspill til forbedring av filmen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GA FRA SEG REGIEN, BLE PRODUSENTER: Men nå mener filmskaperne Joachim Ronning (t.h.) og Espen Sandberg at de ikke har fått komme med innspill til forbedring av filmen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!