TERRORMÅL: Et av filmmanusene til Bang-Hansen hadde Operaen som terrormål. Foto: Scanpix
TERRORMÅL: Et av filmmanusene til Bang-Hansen hadde Operaen som terrormål. Foto: ScanpixVis mer

Hadde Operaen som terrormål

Avdøde Pål Bang-Hansen rakk å skrive ferdig to filmmanus. Et av dem handler om et terroranslag mot Bjørvika-operaen.

|||I oktober i fjor sendte Pål Bang-Hansen manuset til produsent Ørjan Karlsen, som akkurat da var opptatt med Se og Hør-filmen «En helt vanlig dag på jobben».

—Det er jo et morsomt tema, men jeg skvatt litt til da Pål Bang-Hansen nevnte det. Jeg synes det var rart at han skulle skrive om dette, men samtidig var han typen som tok det langt ut i ord og handling, sier Karlsen til Dagbladet.

Produsenten har ennå ikke lest manuset om terroranslaget på Bjørvika-operaen.

—Jeg har dessverre ikke fått lest det ennå. Det var nå etter «En helt vanlig dag på jobben» at jeg skulle begynne å ta opp igjen alle disse tingene, sier Karlsen til Dagbladet

Natt til i går døde den fargerige NRK-profilen av kreft, 72 år gammel.

Sluttet ikke å skrive
De siste ti-årene var han best kjent som kritikere og programleder. Men Pål Bang-Hansen hadde imidlertid regissert seks filmer selv. Den siste, «Kronprinsen» (1979), var et svært kritisk blikk på sosialdemokratiet.

Ifølge nær venn og tidligere Aftenposten-kritiker Per Haddal, kan hans utfordrende meninger ha kostet ham regikarrieren.

Han sluttet likevel aldri å lage filmmanus.

- Jeg skriver fortsatt filmmanuskripter. Hver dag. Eller, nå har jeg nesten holdt opp. Jeg har funnet ut at det er like produktivt å skrive refuserte romaner som det er å skrive refuserte manuskripter. Dessuten er det ingen som leser manuskriptene, sa Bang-Hansen i et portrett med Dagbladet Magasinet i 2002.

SKREV FILMMANUS: Natt til i går døde Pål-Bang Hansen, 72 år gammel. Han ga seg tidlig som regissør, men fortsatte å skrive manus. Foto: Scanpix
SKREV FILMMANUS: Natt til i går døde Pål-Bang Hansen, 72 år gammel. Han ga seg tidlig som regissør, men fortsatte å skrive manus. Foto: Scanpix Vis mer

For under ett år siden sendte likevel Bang-Hansen «Max Manus»-John M. Jacobsen et ferdige manus om de kvinnelige motstandskjemperne Anne-Sofie Strømnæs og Astrid Løken i gruppa XU.

Flink med manus
- Pål var veldig flink til å skrive manus. Det er veldig synd at han ikke gjorde mer ut av dette. Jeg er sikker på at vi ville fått mange fine manus hvis han hadde fått leve, sier Jacobsen.

På grunn av Max Manus var det ikke aktuelt for Jacobsen å lage en ny film om motstandskjempere.

- Men vi hadde planlagt å spørre Pål om han ville skrive et manus om et annet tema. Vi kom dessverre aldri så langt, dette skjedde veldig raskt, sier produsenten

Bang-Hansen etterlater seg blant andre kjæresten Lene Løken, regissørbroren Kjetil Bang-Hansen og sønnene Bent og Simen. Sistnevnte er selv filmprodusent, og hjalp faren med å komme i kontakt med andre produsenter.

- Jeg skal ikke fullføre min fars filmverker, men det ville vært hyggelig om noen andre vil gjøre det, sier Simen Bang-Hansen til Dagbladet.

Han røper at hans farfar og farmor var involvert i kampen mot tyskerne gjennom nettopp XU.

- Det er ganske utrolig at det ikke er laget noen filmer om de norske kvinnene som var aktive motstandskjempere under krigen, sa Pål Bang-Hansen til VG i fjor.