Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hadde Operaen vært en vanlig bedrift, ville den vært konkurs for lengst

Legger fram et ambisøst kunstneriske program med 400 millioner minus på bok.

KREVENDE: - Samarbeidet er energigivende, men krevende. Vi sloss om de samme ressursene, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen og operasjef Per Boye Hansen. Operaen sliter økonomisk, men opplever kunstneriske suksess og publikumsrekord. Foto: Jacques Hvistendahl
KREVENDE: - Samarbeidet er energigivende, men krevende. Vi sloss om de samme ressursene, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen og operasjef Per Boye Hansen. Operaen sliter økonomisk, men opplever kunstneriske suksess og publikumsrekord. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landets største kulturinstitusjon, Den Norske Opera & Ballett, med vel 600 ansatte, sliter fremdeles med enorm stor negativ egenkapital på 400 millioner kroner, inkludert de voldsomme pensjonskostnadene.

Hadde Operaen vært en vanlig bedrift, ville den vært konkurs for lengst.

Sliter i medvind - Driftsregnskapet for 2015 viser et negativt resultat på minus 67 millioner. Pensjonskostnaden er årsaken til det negative resultatet, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Kenneth Fredstie.

Operaen kunne likevel vise til publikumsrekord. Besøkstallet endte på over 320 000 og billettinntektene økte med fem millioner kroner.

- I budsjettsøknaden til kulturdepartementet for 2017 søker vi å opprettholde tilskuddet fra i år på 600,8 millioner, og at det ekstraordinære i likviditetstilskudd på 25 millioner til pensjon videreføres også i 2017 fordi pensjonssituasjonen er uoversiktlig, sier Fredstie.

Statsstøtten tilsvarer dermed nesten 1900 kroner per billett.

I tillegg betaler Operaen husleie til Statsbygg. Totalkostnad for leie og vedlikehold av bygget var i 2015 på 65,5 millioner kroner, får Dagbladet opplyst.

Siste dans for Boye Operasjef Per Boye Hansen går inn i sin siste sesong som kunstneriske leder, før irske Annilese Miskimmon overtar neste høst.

Selv om det har vært et turbulent år med stygge minustall og arbeidskonflikter, er programmet for Den Norske Opera & Ballett for 2016 og 2017 ambisiøst.

- Det er viktig å fornye Operaen, og mitt siste år som operasjef blir en konsekvent fortsettelse av det arbeidet vi startet da jeg tiltrådde for fem år siden, sier Boye Hansen.

Ingen ting konkret For et år siden ble det kjent at han ikke fikk forlenget sitt åremål, selv om han svært gjerne skulle foresatt en periode til. Årsaken var interne samarbeidsproblemer.

- Hva skjer når åremålet er over, Per Boye Hansen?

- Det vet jeg ikke.

- Har ingen ting konkret å gå til. Jeg har gjort mye, så kanskje jeg tar det litt med ro - jeg begynner å bli gammel, 58 år. Men jeg synes ikke det er så interessant å snakke om meg når vi skal presentere neste sesongs program, sier Boye Hansen.

Signaturverker Han antyder at han både har følere ute, og at han er blitt kontaktet av kulturinstitusjoner, men han holder kortene tett og ber om å bli trodd på at han ikke har noen konkrete planer - og at hans fokus er på den kommende sesongen.

Ballettsjef Ingrid Lorentzen og operasjef Per Boye Hansen er opptatt av det tette samarbeidet mellom teater, sang og dans.

- Signaturverker er blitt et merkevare ved Operaen, og vi kommer denne neste sesong med nye signaturverk, sier Lorentzen og nevner ballettene «Nøtteknekkeren», «Ghosts» (Ibsens «Gjengangere») og «Carmen» .

Ny musikksjef - Vi går spennende tider i møte. «Nøkkeknekkeren» skal bli julemagi - i en versjon for vår tid og vårt hus, sier ballettsjefen, som i går lanserte fem nye oppsetninger.

Boye Hansen byr på fem nye operaoppsetninger:

Det er blant andre Benjamin Brittens mesterverk «War Requiem» og «Tosca». Den nye musikksjefen, Karl-Heinz Steffens, som begynner i august, fikk også presentert seg.

- Jeg vil tenke skandinavisk med Grieg og Sibelius på programmet, og noe av det siste Mozart gjorde, noen helt geniale symfonier, sier Steffens.

MUSIKKSJEFEN OG OPERASJEFEN: Musikksjef Karl-Heinz Steffens tiltrer til høsten. - Jeg får et år sammen med Per Boye Hansen, før han slutter, sa Steffens da han var med på lanseringen av programmet for 2016-2017 mandag ettermiddag.  Foto: Jacques Hvistendahl
MUSIKKSJEFEN OG OPERASJEFEN: Musikksjef Karl-Heinz Steffens tiltrer til høsten. - Jeg får et år sammen med Per Boye Hansen, før han slutter, sa Steffens da han var med på lanseringen av programmet for 2016-2017 mandag ettermiddag. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hele Norges coronakart