Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hadde sex med 13-åring hos Jack Nicholson i 1977. Nå må Roman Polanski kanskje sone

Polsk politiker vil utlevere regissøren til USA.

PRISBELØNNET OG ETTERSØKT: Roman Polanski vant blant annet gullpalmen for «Pianisten» med Adrien Brody i hovedrollen. Nå risikerer han å måtte sone fengselsstraff for voldtekten han utførte i 1977.

Foto: Tom Martinsen/Dagbladet
PRISBELØNNET OG ETTERSØKT: Roman Polanski vant blant annet gullpalmen for «Pianisten» med Adrien Brody i hovedrollen. Nå risikerer han å måtte sone fengselsstraff for voldtekten han utførte i 1977. Foto: Tom Martinsen/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Det ble i 1977 kjent at polsk-franske Roman Polanski hadde sex med den da 13 år gamle Samantha Geimer under en fest i Jack Nicholsons hus.  

Polanski er dømt for forholdet, men flyktet fra USA for å unngå straffen sin. 

Nå sier Jaroslaw Kaczynski, leder for Polens Lov og rettferdighet-parti og tidligere statsminister i landet, at han ønsker å utlevere den berømte regissøren til USA slik at han kan sone sin straff. 

Forskjellsbehandling Den oscarvinnende regissøren, kjent for filmer som «Rosemary's Baby» og «Pianisten», ble i 1978 dømt for voldtekten av Geimer. Han flyktet da til Europa før soningen startet og har siden ikke satt sine bein i USA, hvor han umiddelbart vil bli fengslet.

- Det har vært åpen prat om at Polanski ikke skal ansvarliggjøres for sine ugjerninger bare fordi han er en enestående og verdensberømte filmskaper. Denne holdninga avviser vi helt og holdent, sier Kaczynski ifølge The Guardian, og åpner for å utlevere Polanski til amerikanerne. 

Den nå 82 år gamle Polanski skal i retten 30. oktober og risikerer der å bli utlevert til USA. Han virker nå til å miste støtte fra polske makthavere som kunne brukt loven for å verne om regissøren.

Tilgitt Polanski ble først arrestert i Sveits i 2009. Etter arrestasjonen i Sveits ytret amerikanske myndigheter krav om at Polanski skulle utleveres til USA, noe Sveits ikke gikk med på.

I juli 2010 ble regissøren løslatt fra sin husarrest i Sveits og kunne ansees som en fri mann, selv om han fremdeles er ettersøkt av amerikanske myndigheter. 

Polanskis advokater hevder derfor at regissøren har gjort opp for seg, men amerikanske styresmakter deler ikke den tankegangen.

Samantha Geimer har ved flere anledninger sagt at hun har tilgitt Polanski, og bedt den amerikanske domstolen om å avvise overgrepssaken. 

- Jeg er mer enn «sexoffer-jenta» som media kaller meg. Jeg vil fortelle min historie uten sinne, men med mening. Jeg vil dele en fortelling som vil gi meg min identitet tilbake, har Geimer sagt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media