Hadde tenkt på hippie i 35 år

Levi Henriksen dro til USA for å finne ham.

||| (Dagbladet.no): Mannen heter Thor Vigeland, og var den første hippien som inntok skogene i Kongsvinger. Norskamerikaneren tilbragte sommeren 1972 i Henriksens hjembygd Granli, og gjorde inntrykk på innbyggerne — kanskje aller mest på åtteårige Levi.

35 år senere hadde ikke tanken på Kongsvingers første amerikanske outsider sluppet taket i Henriksen, og han la ut på en ekspedisjon gjennom Amerika i jakten på sin gamle helt. Det resulterer — blant annet -  i reiseromanen "Mannen fra Montana".

-Tanken på Thor har alltid vært der, og jeg var nysgjerrig på hva slags liv han levde nå, forteller Henriksen fra en gammel kjerrevei i Granlis skoger. Den fører opp til husmannsplassen der Thor bodde.

Den forsvunne hippie
På reisen i Amerika sommeren 2007 hadde Henriksen med seg kone, to barn, et telefonnummer og en adresse.

-Skrekkscenarioet var at han hadde blitt streit, at han jobba som børsmegler og hadde forkasta hippielivet.
Hippiejakten ble mer utfordrende enn forventet.

-Noen ganger lurte jeg på om han faktisk eksisterte. Jeg fikk ingen treff på Thor Vigeland på google, ingen svarte på telefonen, og brevene mine ble ikke besvart, sier Henriksen, som ikke vil røpe hvordan historien ender.

Hardcore pinsevenn
Outsideren og kjerringa mot strømmen har alltid opptatt Henriksen. Både "Snø vil falle over snø som har falt"(2004) og "Like østenfor regnet" (2008) portretterte menn som får seg en trøkk, og faller utenfor.

-Jeg føler meg annerledes selv, og er mer hjemme blant den typen folk. Mora mi var hardcore pinsevenn, og under oppveksten hjalp vi alkoholikere, syke og enslige. Jeg har nok utviklet en sympati for outsidere.

Dermed er historien om Kongsvingers første hippie blitt bok.

-Thor var annerledes og eksotisk. Han livnærte seg på hippievis gjennom fiske, bærplukking - og rabarbravin.  Det gikk også rykter om at han satte poteter med spett.

Den hjemmelagede rabarbravinen gjorde at Thor lagde låta "Hangover blues", som han i tillegg til en rekke Bob Dylan- låter fremførte på småkonserter i Kongsvinger. Av konsertene gjorde Levi Henriksens 13 år eldre bror kassettopptak, og Thors stemme har fulgt forfatteren siden.

-Den surra i hodet mitt i mange år. Musikken er blitt soundtracket til livet mitt.

Arrogante nordmenn
Henriksen tillegger Vigeland mye av æren for at Amerika har en spesiell plass i hjertet hans. Som åtteåring hang han opp et USA-kart på veggen på gutterommet, han leste om Hardyguttene, hørte på amerikansk musikk og drømte om cowboyer og indianere.

-Det føles som om en del av meg er vokst opp i USA, og det er derfra jeg henter inspirasjon når jeg skriver, sier Henriksen, iført cowboyboots, rayban-solbriller og levisjeans, og tar en slurk cola.

Han ønsker at nordmenn kan få et mer nyansert bilde på landet i vest.

-Nordmenn er ofte arrogante i sitt syn på amerikanere, og anklager dem for å være overflatiske og dumme. Gjenvalget av Bush gav kritikerne blod på tann, folk glemmer at valget var jevnt og at det finnes masse amerikanere som ikke støtter Bush.

Frykt for å stagnere
For Henriksen handlet jakten på Thor mye om å forfølge drømmer.

"Flere mannfolk jeg kjenner, har en hang til å snakke høyt om alt de drømmer om å gjøre hver gang de tar et glass for mye, for så neste dag å finne en unnskyldning for å la være. Jeg er redd for å bli en slik mann", skriver han i første kapittel.

-Yngre folk er ofte mer impulsive og flinke til å gripe sjansen. Jeg vil ikke angre på ting jeg ikke har gjort. Jeg vil dø med skoa på, sier Henriksen
.

Forfatterdrømmen kjempa han lenge for, og etter å ha blitt refusert rundt 70 ganger romandebuterte han som 38-åring. I fjor kjøpte han enebolig i Kongsvinger og flytta med familien fra boligen de leide - "Elvis Presley Boulevard" i Granli.

-Hva drømmer du om nå?

-Å lage flere bøker og plater. Om å reise mer. Kanskje eie et sted i Amerika... Det er aldri for seint!