FÅR STIPEND: Søndag fikk sanger Mari Boine utdelt statsstipend fra kulturminister Hadia Tajik. Dette betyr at hun vil få lønn fra staten fram til hun pensjonerer seg. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FÅR STIPEND: Søndag fikk sanger Mari Boine utdelt statsstipend fra kulturminister Hadia Tajik. Dette betyr at hun vil få lønn fra staten fram til hun pensjonerer seg. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Hadia overrasket med statsstipend på døra

Nå får Mari Boine 416 000 statlige kroner i året til hun blir pensjonist.

(Dagbladet): - Jeg allierte meg med en av musikerne i bandet. Hun ble fortalt at hun skulle få besøk av en venninne av ham. Det hele var en dekkoperasjon for at jeg skulle kunne overraske henne, sier kulturminister Hadia Tajik etter å ha oppsøkt musikeren Mari Boines hjem i Oslo.

Og fortalt at Staten sponser henne med en lønn tilsvarende lønnstrinn 50 - eller 416 000 kroner brutto i året - fram til hun blir pensjonist ved fylte 67 år.

Hemmelighetskremmeri - Det virket som hun ble både glad og overrasket. De som hadde foreslått at Mari Boine skulle få statsstipend, hadde klart å holde det hemmelig, konstaterer en fornøyd kulturminister, som har opplevd den samisknorske artisten i konsert flere ganger, men aldri hilst på henne før.

Sammen med tidligere Dagbladet-skribent Peter Normann Waage og en person til - som Tajik ennå ikke har vært i kontakt med og som vi derfor ikke skal navngi - er Boine nå blitt blant den eksklusive gruppen norske kunstnere og skribenter som slipper å bekymre seg for grunninntekt.

På kartet Inkludert dem har i alt 33 mennesker i Norge i dag slik ordning. To-tre nye utnevnes hvert år.

- Mari Boine har satt både samisk kultur og Norge på verdenskartet. Peter Normann Waage har gitt ut en rekke bøker om kulturhistoriske og politiske emner, ikke minst om Russland, ytringsfrihet, sorteringssamfunnet og forholdet mellom Europa og islam, sier Tajik.

- Alle de tre som nå føyes til ordningen, har bidratt til å sette Norge på kartet eller viktige problemstillinger på dagsordenen, sier hun.

FÅR STIPEND: Forfatter Peter Normann Waage.
FÅR STIPEND: Forfatter Peter Normann Waage. Vis mer