TIL OSCAR-UTDELINGEN:  Neste helg skal kulturminister Hadia Tajik glitre blant filmstjernene i Hollywood, da hun skal være tilstede under Oscar-utdelingen. Her er hun under Idrettsgallaen i Hamar i januar. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TIL OSCAR-UTDELINGEN: Neste helg skal kulturminister Hadia Tajik glitre blant filmstjernene i Hollywood, da hun skal være tilstede under Oscar-utdelingen. Her er hun under Idrettsgallaen i Hamar i januar. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Hadia Tajik ikke redd for å falle på den røde løperen

Kulturministeren har satt av tre dager til Oscar-utdelingen.

(Dagbladet): I kveld er kulturminister Hadia Tajik (Ap) i Stockholm under kveldens «Skavlan»-innspilling, som sendes på tv i morgen. Men det tar ikke lang tid før turen går videre.

Kulturministeren skal være med på Oscar-utdelingen søndag 24. februar, hvor den norske filmen «Kon-Tiki» er nominert i kategorien beste utenlandske film.

- Jeg skulle uansett til Washington, og fant ut at turen gikk an å kombinere med utdelingen. Da bestemte jeg meg for at det ville jeg være med på, sier Tajik til Dagbladet og fortsetter:

- Det er veldig stas at en norsk film er nominert, og at det er «Kon-Tiki», ettersom dokumentarfilmen om samme reise tidligere har vunnet Oscar for beste dokumentar, sier Tajik om filmen fra 1950.

Tett program I Tajiks program for den kommende uka, står det at hun skal være med på et «Screening Party» i forbindelse med Oscar-utdelingen på søndag, som arrangeres av Det norske konsulatet i San Fransisco. Det i samarbeid med Nordisk Film og Norsk Film Institutt.

- Hva tror du om vinnersjansene?

- «Kon-Tiki» er en spektakulær og gripende film, men jeg vet også at det er stort engasjment for flere av de andre nominerte, svarer Tajik, og samtidig påpeker interessen for «Kon-Tiki» ved å fortelle at den sammen med to andre norske filmer ble solgt til over 70 land i fjor.

Men Oscar-sirkuset starter allerede to dager tidligere for henne. Da er det offisiell cocktail-mottakelse arrangert av The Academy, hvor alle de Oscar-nominerte er til stede. Dagen etter (lørdag) er det en offisiell presentasjon av alle de Oscar-nominerte, som også arrangeres av The Academy. Der skal kulturministerne fra Danmark, Tyskland og Østerrike også være.

Norsk design Med seg i kofferten har kulturministeren med seg to kjoler fra den kjente, norske designeren Leila Hafzi.

- Jeg har fulgt med Hafzi i lang tid, og hun kommer fra samme fylke som meg. Hun er en flott norsk designer, og jeg vil bidra med å ta med meg et lite stykke Norge til USA gjennom kjolene, sier Tajik om design-valget.

Men selv om hun skal spasere på den røde løperen blant en rekke av verdens mest kjente filmskuespillere, er kulturministeren ikke redd for å snuble i blitzregnet.

- Jeg er en praktisk anlagt person, så skulle jeg falle, reiser jeg meg bare opp og går videre, sier Tajik.

Ti programposter Selv om Oscar-utdelingen foregår over tre dager i slutten av uka, begynner statsrådens USA-program allerede førstkommende mandag - i Washington. Det med en åpning av Spring exhibits og den svenske ambassadens program for Globalization og Migration.

NOMINERT:  Storfilmen Kon-Tiki er nominert til Oscar. Prisutdelingen skjer neste søndag, den 24. februar. Foto: Carl Christian Raabe
NOMINERT: Storfilmen Kon-Tiki er nominert til Oscar. Prisutdelingen skjer neste søndag, den 24. februar. Foto: Carl Christian Raabe Vis mer

Tidlig dagen etter er det møte med nordiske korrespondenter og alle nordiske kulturministere, før det seinere på dagen er møte med National Endowmant for the Arts, da med diskusjon om blant annet kulturfinansiering. Forsatt har Tajik igjen seks poster på tirsdagens program.

Onsdag har Tajik hele ti poster på programmet, hvor den norske kulturministeren blant annet skal innom en dansk utstilling på National Museum for Women in the Arts.

- Det blir en hektisk uke, men det er et spennende program, sier Tajik.

Munch-frokost Torsdag er det tid for Munch. Det hele starter med en Munch-frokost på den norske ambassaden. Tajik gir en innledning, før Andrew Robinson fra National Gallery of Art (NGA) gir en kort leksjon om NGAs relasjon til Munch og Norge.

Deretter settes kursen endelig mot Los Angeles, og det altså er tid for Oscar hele tre dager til ende.

FIKK OSCAR:  Thor Heyerdahls dokumentar om Kon-Toki-ekspedisjonen vant Oscar for beste dokumentar. Foto: Kon-Tiki Museet
FIKK OSCAR: Thor Heyerdahls dokumentar om Kon-Toki-ekspedisjonen vant Oscar for beste dokumentar. Foto: Kon-Tiki Museet Vis mer