KOMMENTARER

Kommentar: Høies avkriminalisering

Hadia Tajik setter en brems på Ap's progressive ruspolitikk

Arbeiderpartiet bør heller lytte til Thorvald Stoltenberg enn Hadia Tajik i ruspolitikken.

Hadia Tajik setter en brems på Ap's progressive ruspolitikk
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Om Hadia Tajik får sette agendaen i Arbeiderpartiets arbeid i ruspolitikken, vil det utgjøre en betydelig brems på den gledelige utviklingen vi har sett de seinere åra, som nådde sitt høydepunkt med helseminister Bent Høies (H) oppfordring til partiet sitt om å gå inn for å avkriminalisere alle rusmidler etter modell fra Portugal. Det kan også bety at Ap gir opp å være en progressiv stemme i ruspolitikken.

I noen dager så det ut som om Ap ville konkurrere med Høyre om hvem som hadde den mest humane ruspolitikken. I Dagbladet ønsket Hadia Tajik det «gledelige initiativet» velkommen, og sa at hun «håper han får gjennomslag» i eget parti.

Men i NRK Ytring på søndag tok Tajik klar avstand fra Høies forslag om å slutte å bøtelegge rusbrukere. Unge voksne som «tøffer seg på fest med å røyke hasj» må fortsatt bli møtt med bøter, sa hun.

Det Tajik forsøker å gjøre, er å markedsføre partiet som humane overfor rusmisbrukere, men strenge overfor de ressurssterke som bruker rusmidler for å ha det gøy.

Skillet legitimeres ved at bøter antas å ha en større avskrekkende effekt overfor ressurssterke brukere. Det antas også at disse gruppene har en større påvirkning på andre. Du får mer lyst til å røyke hasj om den kule på skolen gjør det enn du får lyst til å røyke heroin på grunn av heroinisten i Brugata. Det passer også partiets profil å la de ressurssterke bære byrden ved kriminalisering, enn tunge rusmisbrukere, som gjerne ikke har noe annet valg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer