KOMMENTARER

Kommentar: Høies avkriminalisering

Hadia Tajik setter en brems på Ap's progressive ruspolitikk

Arbeiderpartiet bør heller lytte til Thorvald Stoltenberg enn Hadia Tajik i ruspolitikken.

Hadia Tajik setter en brems på Ap's progressive ruspolitikk
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Om Hadia Tajik får sette agendaen i Arbeiderpartiets arbeid i ruspolitikken, vil det utgjøre en betydelig brems på den gledelige utviklingen vi har sett de seinere åra, som nådde sitt høydepunkt med helseminister Bent Høies (H) oppfordring til partiet sitt om å gå inn for å avkriminalisere alle rusmidler etter modell fra Portugal. Det kan også bety at Ap gir opp å være en progressiv stemme i ruspolitikken.

I noen dager så det ut som om Ap ville konkurrere med Høyre om hvem som hadde den mest humane ruspolitikken. I Dagbladet ønsket Hadia Tajik det «gledelige initiativet» velkommen, og sa at hun «håper han får gjennomslag» i eget parti.

Men i NRK Ytring på søndag tok Tajik klar avstand fra Høies forslag om å slutte å bøtelegge rusbrukere. Unge voksne som «tøffer seg på fest med å røyke hasj» må fortsatt bli møtt med bøter, sa hun.

Det Tajik forsøker å gjøre, er å markedsføre partiet som humane overfor rusmisbrukere, men strenge overfor de ressurssterke som bruker rusmidler for å ha det gøy.

Skillet legitimeres ved at bøter antas å ha en større avskrekkende effekt overfor ressurssterke brukere. Det antas også at disse gruppene har en større påvirkning på andre. Du får mer lyst til å røyke hasj om den kule på skolen gjør det enn du får lyst til å røyke heroin på grunn av heroinisten i Brugata. Det passer også partiets profil å la de ressurssterke bære byrden ved kriminalisering, enn tunge rusmisbrukere, som gjerne ikke har noe annet valg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.