Hællæ! Er'e han Raymon som er blitt reddaktør nå æ?

Frekksta Bla gis ut på øssfolddialekt.

HÆLI, DERE. DET NØTTER OG GÅR SÆ TE: Med glimt i øye, en dose allvår og mye lokkalpatriotisme gir Frekksta Bla onsda neste uke ut hele nyhetsavvissa på dialekt, med annonnser og det hele. - Det blir gørbra, sier nyhetreddaktørn, han Renné Svendsen. Fotto: Geir A. Carlsen
HÆLI, DERE. DET NØTTER OG GÅR SÆ TE: Med glimt i øye, en dose allvår og mye lokkalpatriotisme gir Frekksta Bla onsda neste uke ut hele nyhetsavvissa på dialekt, med annonnser og det hele. - Det blir gørbra, sier nyhetreddaktørn, han Renné Svendsen. Fotto: Geir A. Carlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Konnsærvative Frekksta Bla gir ut hele avvissa onsda 6. mars på bre øssfolddialekt.

Ær'em helt gærne der nere, eller?

Nei da, døm er fra Frekksta, og døm vet at det årnær seg.

- Hællæ dø Konnsærvative Fredriksstad Blad - med dobbelt-ss og greier, ska skrive sånn som døm prekær. Dæven døtte, det kan bli morro, gett.

Vi ringer nyhetsreddaktørn, René Svendsen.

- Hællæ dø, ær'e han Renné, reddaktørn i plankebyens største blekke?

- Ja, hællæ hællæ, kommer det fra are sia ta tellefon.

Raymon og Vivi Han Renné er litt stressa, se. Har tatt sæ fri for å gå på ski med ongane. Men han vi gjærne preke litt om døm spessielle planæne for avvissa neste uke. For da kommer appsollutt hele blekka ut på dialekt, frekkstadialekt - den kanskje breiaste ta alle øssfolddiaketæne. Ja bortsett fra dødsannonsæne - døm køddær man ikke me, se.

- Det er jo språkets år i år, og skal markeræs på Littraturhuset i byn neste hælj. Og det vil jo åsså vi værra med på, sier reddaktør Svendsen.

For å værra helt ærli, så prekær ikke Renné breære dialekt folk flest der nere. Skal du utsettæs for dialektæ, sånn som du kunne høre døm gamle kællene på jugærbenken i Gamlebyen på Øssia - eller fra fiskræne uttante Hvaler, så er du nærmest hennvist til han Raymon, hu Vivi eller Dennis, skuspellærn - han Storhøy'en. De vil si på revvyscenen eller i tv- og radioreklame.

Døm høræs dumme ut - Ja, det er litt allvåli, detta. Folk prekær'nte frekkstadialekt lenger. Så å si ingen barn eller ungdommær gjør'e. Og stadi færre ta oss voksne. Folk som præker øssfolddialket framstår som dumme. Ungdommæne sier det sjæl, at døm høræs dumme ut nå døm pekær dialekta si, sier nyhetsreddaktørn.

Det er det allvårlige bakteppe Renné Svendsen prekær om:

For språket er jo en del av iddentiteten våres, enten du er rogalending eller trønder. Vi er fra Freddriksta, byn med Værste, før det ble lagt ned. Byn som fostra han litt rare fottballtrenærn med pælane. Byen med en stor arbeiderklasse full av likændes folk - og stoltheten FFK.

Dritærn og Fredagshølet Det fins ille mange morsomme stedsnavn rundt hovedstaden i Øssfold. Et av døm er Særp. He he. Er det noe vi ikke likær, så er det særpingær, men hva skulle vi gjort uten døm?

For båtfolk har vi Dritærn og paradiset Fredagshølet. Men får'em laga noen repportasjer fra Tæsse og om folk på Tørp i Børje, før bla'folka går hjem tel meddan?

- Vi får se. Det blir en vanlig nyhetsavvis, og sjonnarlistane som ikke kan skrive på dialekt, får hjælp av Øssfold Mållag. Så får han Finn-Erik Vinje si hva han vil, han likær hvertifall ikke denna idden og dialekta våres.

- Ille bra, Renné. Prekes, da.

- Ja, prekæs. Årnær sæ, dette, se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer