Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Forsvarspolitikk:

Hæren kan knapt lenger kalles en hær

Styrkes Forsvaret?

FEIL PRIORITERING: Uten bakkestyrker i noe meningsfullt antall å støtte er kampfly lite verdt, skriver artikkelforfatter. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FEIL PRIORITERING: Uten bakkestyrker i noe meningsfullt antall å støtte er kampfly lite verdt, skriver artikkelforfatter. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Meninger

9. juni hevdet jeg at regjeringens politikk innebærer endring av basepolitikken og nedbygging av Forsvaret. 18. juni svarer Høyres Hårek Elvenes at norsk basepolitikk ligger fast og at regjeringen styrker forsvaret.

Elvenes må gjerne gjenta til det kjedsommelige at norsk basepolitikk ligger fast. Alle som har øyne å se med og evne til å tenke selv, ser at nyordet «rotasjonsbasert øving» er ensbetydende med permanent tilstedeværelse og at basepolitikken uthules.

Elvenes har rett når han påpeker at Forsvaret i dag har større kampkraft enn før, hvis han med «før» mener for fire år siden. Om han har rett i at Forsvaret har kortere reaksjonstid enn for fire år siden, er jeg usikker på.

Elvenes har også rett i at Forsvaret har hatt tilnærmet samme størrelse, struktur og kapasitet de siste ti årene. Den største reduksjonen i årsverk skjedde i perioden 2000 til 2008. Men i løpet av denne planperioden skal det nedbemannes med ytterligere 1000 årsverk. Dette er ikke en styrking av Forsvaret det er en reduksjon.

Hæren, som må være kjernen i ethvert norsk forsvar, teller nå rundt 9000 soldater og kan knapt lenger kalles en hær. Oslo universitetssykehus har til sammenlikning rundt 20 000 ansatte og et budsjett på rundt 22 milliarder kroner, mot Hærens driftsbudsjett på rundt 5,5 milliarder. Fordi den er så liten har Hæren svært liten utholdenhet. Regjeringens planlagte materiellanskaffelser endrer ikke det.

Regjeringens største satsing er på nye kampfly. Men kampfly er grunnleggende sett støttesystemer. Krig dreier seg om å ta og holde terreng, og det kan ikke kampfly gjøre. Uten bakkestyrker i noe meningsfullt antall å støtte er kampfly lite verdt. Anskaffelsen av 52 F-35 på bekostning av Hæren er et gedigent strategisk feilgrep.

Det er dette jeg tenker på når jeg sier at regjeringen bygger ned Forsvaret. Og nedbyggingen begynte ikke for fire eller ti år siden. Den begynte rett etter den kalde krigens slutt. Og deler av nedbyggingen var riktig og nødvendig. Mitt poeng er at den har gått for langt, og at fokuset er feil. Norges væpnede styrker er nå bedre egnet til å delta i militærpolitiske eventyr i utlandet enn til å forsvare Norge. Dette har jeg skrevet og snakket om i snart tjue år, Elvenes, men det er du åpenbart for ung til å ha fått med deg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media