Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hæren slår alarm om kinopremiere

Frykter masseskyting under «Joker»-premiereuke.

STORSATSING: Skuespilleren Joaquin Phoenix spiller den svært spesielle karakteren «The Joker» i Hollywood-satsingen «Joker», som kommer i høst. Video: Warner Bros. Vis mer

Når filmen «Joker» har premiere i Los Angeles 4. oktober, er både politiet og hæren på alerten. Dette melder CNN.

Filmen handler om bakgrunnen til Batmans erkefiende Arthur Fleck, bedre kjent som Jokeren, spilt av Joaquin Phoenix.

Filmen har i lengre tid fått kritikk fra mange hold, og flere påpeker det som oppfattes som skremmende paralleller til amerikanske høyreekstremister, og den såkalte incel-kulturen.

- Han kan fort bli tatt imot som «incelenes skytshelgen», skriver blant annet Stephanie Zacharek i Time.

Los Angeles-politiet har annonsert at de vil være «svært synlige» når filmen premierer 4. oktober. Skyteepisoden i Aurora, Colorado i 2012, som fant sted under en visning av Batman-filmen «The Dark Knight Rises», er blant episodene de har i bakhodet.

- Forstyrrende informasjon

I tillegg har den amerikanske hæren bekreftet at de holder øye med en mulig voldstrussel. Bakgrunnen er det militæret tolker som en potensiell planlegging av en masseskyting på en kino under premiereuka.

Ifølge ABC News har hæren sendt ut et notat der de skriver at FBI har samlet «forstyrrende og svært spesifikk informasjon» om slik planlegging mellom angivelige ekstremister på det mørke nettet.

I notatet understrekes det at trusselen ikke er rettet mot en spesifikk kino.

U.S. Army Criminal Investigation Command (CID), en kommando i den amerikanske hæren som etterforsker lovbrudd, uttaler via sitt Fort Sill-kontor i Oklahoma at de handler ut ifra føre-var-prinsippet.

- På dette tidspunktet sitter vi ikke på informasjon som indikerer en spesifikk, troverdig trussel mot et bestemt lokale, sier talsperson Chris Grey til CNN.

Los Angeles-politiet sier også at de ikke kjenner til konkrete trusler.

- Vi oppfordrer alle til å gå ut og nyte det byen har å tilby av helgeaktiviteter. Men innbyggerne bør alltid vært aktsomme på omgivelsene sine. Som alltid: Hvis du ser noe, si ifra, sier de i en uttalelse til CNN.

Forbyr masker

Nyheten kommer kort tid etter at det ble klart at kinokjeden Landmark Theatres forbyr alle masker, kostymer og lekevåpen under visninger av filmen. Dette skriver The Guardian.

Samtidig sier kjeden AMC Theatres at samarbeider med politiet i forkant av premieren. De tillater kostymer, men forbyr «masker, ansiktsmaling og ethvert objekt som skjuler ansiktet», i tillegg til «våpen og andre gjenstander som kan føre til ubehag for andre gjester».

Bakgrunnen er at Warner Bros. har mottatt et brev fra fem familier rammet av Aurora-skytingen, hvor de ber selskapet «bruke sin massive plattform og innflytelse til å bli med og kjempe for et tryggere miljø med færre skytevåpen». Brevet er adressert til CEO Ann Sarnoff.

Videre fordømmer de måten bruk av skytevåpen framstilles i filmen, og ber studioet om å gi økonomisk støtte til grupper som arbeider for våpenlovgivningsreform.

Warner Bros. avviser at filmen kan ses som en støtteerklæring til virkelige voldshandlinger.

- Våpenvold i det amerikanske samfunnet er et svært alvorlig problem, og vi har den dypeste medfølelse for familier påvirket av disse tragediene, skriver de i en uttalelse gjengitt av CNN.

Filmen vil ikke bli vist i kinokomplekset Century Aurora and XD, hvor skyteepisoden fant sted i 2012.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling