«Hærverk» - boka du blir tørst av å lese

Endelig: Dansk klassiker i ny utgave.

KULTBOK: Tom Kristensens roman «Hærverk» (1930) er alle tiders skandinaviske kultbok om alkoholforbruk, en undergangsroman av sjeldent kaliber. Foto: Cappelen Damm
KULTBOK: Tom Kristensens roman «Hærverk» (1930) er alle tiders skandinaviske kultbok om alkoholforbruk, en undergangsroman av sjeldent kaliber. Foto: Cappelen Damm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Her er den igjen! Boka vi aldri blir kvitt. Plutselig kommer den sjanglende inn i bokhøsten, den boka Knut Hamsun kalte «en genistrek og et kjempeverk», en roman som stadig må oppdages av nye generasjoner.

Etter at den norske utgaven, flott oversatt av Johan Fredrik Grøgaard, har levd et skyggeliv i mange år, er den nå tilbake i en utgave som har muligheten til å syns blant alskens tredje rangs underholdningsromaner og dårlig krim i bokhandlernes pocketbokhyller.

Tittelen lyser nesten selvlysende rødt mot et svart/hvitt-foto av forfatteren, iført sigar og runde briller: «Hærverk» (1930), av Tom Kristensen.

Romanen ble nedtegnet i edru tilstand i perioden 1927—1929, mens Kristensen sammen med Aksel Sandemose og Anton Hansen hadde dannet avholdsforeningen «Frimændene». Typisk nok må man være klink edru for å skrive såpass levende om fyll. Kristensen var inspirert av James Joyce og Friedrich Nietzsche.

Romanen åpner med at bokanmelderen Ole Jastrau i Dagbladet innleder det som skal bli en virvlende vei mot undergangen. Tilskyndet av tvilsomme venner og en enda mer tvilsom tådsånd beslutter Jastrau seg for å drikke seg til døde. En av de som pisker ham videre på denne galeien, er den unge poeten Steffensen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer