«Hæstkuk» er for menn

Skal du banne, finnes det regler. Hva slags banneord gjelder der du kommer fra?

side 2 i Dagbladet lørdag skriver en kommentator at Cappelens forlag gjennom utgivelsene av Gerd Liv Valla og Carl I. Hagens bøker kan "sies å være ekspert på drittsekk-sjangeren".

Kommentatoren mener videre at det "hadde vært forfriskende om nordlendingen Gerd Liv Valla hadde trådt til med en annen glose i stedet for bare å si at Ingunn Yssen var ubrukelig. Det er jo så østlandsk og dannet, nesten hagensk, men det hadde vel vært for kjærlig å kalle henne hæstkuk."

Kommentatoren røper her et nokså amatørmessig kjennskap til nordnorsk skjellsordbruk.
 

Sjøl ikke det verste hespetre eller rivjern ville noensinne ha blitt kalt hæstkuk, selv ikke i Nord Norge. Det betegnelsen er forbeholdt menn, og det samme gjelder ordet drittsekk.

Nei, skulle Valla ha trådt skikkelig til overfor Yssen, burde hun kalt henne "toillfetta". Det er det nærmeste man kommer en kvinnelig parallell til hæstkuk.

ÆRLIG TALT: - Sjøl ikke det verste hespetre eller rivjern ville noensinne ha blitt kalt hæstkuk, selv ikke i Nord Norge. Det betegnelsen er forbeholdt menn, og det samme gjelder ordet drittsekk. Foto: Scanpix
ÆRLIG TALT: - Sjøl ikke det verste hespetre eller rivjern ville noensinne ha blitt kalt hæstkuk, selv ikke i Nord Norge. Det betegnelsen er forbeholdt menn, og det samme gjelder ordet drittsekk. Foto: Scanpix Vis mer